Chtěla bych se s vámi podělit o recepty, které pekla moje babička, která se narodila roku 1904. Ve svých dvaceti letech navštěvovala kurzy u cukráře a tužkou si do notýsku zapisovala recepty, které jsem po ní zdědila.
Prosím, přečtěte si, jak se tenkrát peklo. I když si recept již nezkusíte, pokochejte se staročeštinou.
Linecké hvězdičky
15 dkg cukru, 30 dkg másla, 1/2 kg mouky, 2 celá vejce, trochu tluč. skořice, na špičku nože amonium nebo Oetkerova prášku. Tato směs prodělá se v těsto, rozválí, tvořítkem vykrájí se hvězdičky a potřou se vejcem, posypou krystalovým cukrem a na plechu při zavřené troubě do růžova se vypekou.
Skořicové hvězdičky
28 dkg másla, 8 dkg cukru se v nějaké nádobě řádně vymíchá, do vymíchaného másla přidávají se 4 žloutky jeden po druhém za stálého míchání, trochu tluč. vanilky, tluč. skořici a nakonec se zamíchá 35 dkg mouky. Těsto dá se do sáčku, ve kterém jest velká trubičková hvězdička a na čistý papír na plech dělají se hvězdičky, v prostředně teplé troubě se pekou a upečené hned za horka sypou vanilkovým cukrem.