Tenhle šampionát musíme vyhrát. Jasně, že si to říkáme každý rok, ale tentokrát se odehrává v České republice a s hvězdnou kariérou v reprezentaci patrně skončí i dva borci z Nagana – Jarda Jágr a Martin Ručinský. Oba prokázali, že i ve vyšším věku umí hrát skvělý hokej a zaslouží si být mezi těmi nejlepšími.
Dobrý výkon na šampionátu umocňuje i zázemí, které hokejisté mají. Tedy příjemné ubytování a výborná strava. O všechny zahraniční týmy je postaráno skvěle, ale Češi – jako domácí – to musí mít samozřejmě výjimečné.
Starý mlýn a konírna
Tak se na to pojďme podívat. Replika mlýnského kola, umělý leknín a ladovský vodník v atriu, malované trámové stropy v restauraci a luxusně zařízené pokoje čekají českou hokejovou reprezentaci v hotelu Selský dvůr v pražské Hostivaři. Právě se ubytovala. Personál hotelu se na příjezd týmu intenzivně připravoval. Hokejisté zcela změní jeho pracovní režim, vše se podřídí časovému rozvrhu tréninků a nutných odpočinků.
„Viděl jste před vchodem tu šňůru s prádlem a s tím nápisem?“ ptá se při příchodu majitel hotelu Viliam Sivek. Červeně psaný transparent "Kluci jsou tu jako doma" se sušícím se hokejovým dresem, ribanem a bruslemi nešlo přehlédnout. Většinu věcí našel na půdě, šlo o výstroj synů, vypráví hoteliér, šéf Asociace cestovních kanceláří a zároveň otec dvou hokejistů.
To, že člověk zná potřeby hráčů, je podle něho velice důležité, když se o ně má starat. Například úklid hotelu bude nutné stihnout za dopoledne, kdy reprezentace trénuje. Odpoledne, až bude mít odpočinek, se na chodbě už nesmí ozvat lux ani žádný další hluk.
Hokejisté budou mít během šampionátu k dispozici celý hotel. Jde o památkově chráněnou stavbu z 15. století, původně to byl mlýn a konírna. „V místech vnitřní restaurace bývaly stáje,“ říká Sivek, který budovu koupil začátkem devadesátých let.
Dobré jídlo je základ
Potřebám reprezentace se musela podřídit i kuchyně. „Měsíc dopředu jsme posílali kompletní menu, které budeme hokejistům servírovat,“ uvádí šéfkuchař Patrik Bečvář. Každou jednotlivou položku musel schválit reprezentační lékař. Ve dnech, kdy budou mít hráči zápasy, nesmějí jíst vepřové nebo hovězí maso, ale ani kořeněná jídla, česnek nebo cibuli. „To všechno by snižovalo jejich formu,“ podotýká šéfkuchař. Jídla jako guláš nebo svíčkovou si mohou dát jen ve dnech, kdy je čekají nanejvýš tréninky.
Proti normálnímu provozu bude mít kuchyně otevřeno podstatně déle. Ještě po návratu ze zápasu, třeba o půlnoci, budou mít hráči připravený bufet. „Poslední jídlo dne by mělo být především lehké, hodně ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Bečvář. Přes den na hokejisty čeká především kuřecí maso a ryby, z pečiva pak to celozrnné a tmavé.
Ženy? Kdepak, až po medaili!
Na rozdíl od jiných reprezentací nemají čeští hokejisté žádná hogo-fogo speciální přání nebo požadavky. Bydlet budou ve standardních dvoulůžkových pokojích, kterých mají objednáno 14. K tomu je rezervováno osm jednolůžkových pokojů.
To třeba ruská reprezentace, která zápasy ve skupině hraje v Ostravě, má objednáno 51 jednolůžkových pokojů. Sivek přeje sborné postup, protože její příjezd do Prahy na play off a přesun fanoušků by pro podnikatele v hlavním městě znamenal výrazný růst tržeb. Nejlepší pro pražské hoteliéry a restauratéry by ale podle něj bylo finále mezi českým a slovenským týmem.
Kvůli přísnému režimu nebudou v hotelu ubytováni rodinní příslušníci hráčů ani žádný jiný doprovod, který nesouvisí přímo se šampionátem. „Kromě obsluhujícího personálu v hotelu nebude žádná žena,“ zdůrazňuje s úsměvem Sivek. Je to holt čistě pánská jízda. „Prostor pro návštěvy v programu hráčů nejspíš bude, to ale bude záviset na trenérovi Vladimíru Růžičkovi,“ dodává na základě zkušeností s programem týmu, který byl v jeho hotelu ubytován už třikrát během soustředění.
Až v pátek večer půjdeme na Švédy, bude dobré zázemí a relaxace českého týmu hrát roli. A možná ještě víc 4.5. proti favorizované Kanadě, kterou povede jejich největší hvězda Sidney Crosby!