Moje dobrá přítelkyně mně nedávno poslala neobvyklý recept. Hned jsem ho zkusila a bylo to opravdu dobré. Oč jde? O zapečené bůčkové rolky s jogurtovo-křenovou pomazánkou.
Posuďte sami.
Ingredience:
Asi 1 kg prorostlého bůčku bez kosti (nebo ho z kosti seřízneme)
Křen – buď 200 g čerstvého strouhaného, nebo naložený Křeník podle chuti
1 velký smetanový jogurt nebo zakysaná smetana, sůl
Postup:
Stejně, jako je málo ingrediencí, tak je jednoduchý i postup. Bůček nejprve nakrájejte na asi 1–1,5 cm silné plátky. Pokud si chcete ušetřit práci a slzy při strouhání křenu, kupte si ten už nastrouhaný ve skleničce. V misce jej smíchejte s bílým jogurtem, množství záleží jen na vás – někdo rád křenu hodně, jiný méně, takže radši křen přidávejte postupně.
Maso nakrájíme, lehce naklepeme a posolíme. V misce smícháme křen s jogurtem a připravené plátky masa směsí potřeme. Plátky srolujeme, můžeme sepnout párátkem a vyskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy. Zbylý jogurt dáme navrch.
Pečeme při 170 stupních C asi ½ hodiny, aby se maso propeklo. Pustí všechnu šťávu, navrchu bude vypečený tuk, který slijeme, zbude skvělá zálivka. Ze slitého sádla je výborná křenová pomazánka na chleba.
Ke konci pečení zvýšíme teplotu na 200 stupňů C, aby povrch hezky zčervenal.
Jako přílohu doporučuji vařené brambory, které posypeme čerstvou pažitkou nebo naťovou cibulkou.
Je to mňamka.