Při procházce přírodou uřčitě najdete ještě ve stinném místě kvetoucí lípu. Nasbírejte plnou igelitovou tašku květů. Tu pak vysypejte do většího hrnce, přidejte 4 zavařovací sklenice 0,7 l vody a tři dobře omyté a na plátky pokrájené citrony. Vše přiveďte k varu. Od bodu varu ještě povařte asi 30 minut. Vypněte a nechte vše do příštího dne odstát, nejlépe 24 hodin.
Potom přes plátýnko přecedíme. Dobře vše vymačkat. Do lípového výluhu přidáme 2 kg krystalového cukru a dáme na plotýnku vařit. Vše promícháme a necháme 3 - 4 hodiny mírně ve varu. Přebytečná voda se vyvaří, až se začne tvořit pěna a ta stoupá do vrchu, bude med hotový.
Do připravených čistých malých skleniček opatrně přelijeme. Zavíčkujeme a necháme vychladnout. Med dostane krásnou barvu a má i příjemnou a lahodnou chuť. Tímto způsobem zhotovuji postupně (podle toho, jak kvetou byliny) i med pampeliškový, bezinkový, meduňkovo-mátový apod.
Ingredience: Lípový květ, 2 kg krystalového cukru, 3 citony, 4 sklenice 0.7 l vody