Pak se mi dostal do rukou recept na bezinkové želé se zázvorem. Želé jsem na zkoušku udělala z jedné uvedené dávky, bylo by se toho snědlo daleko více. Výborné, a protože je právě čas dozrávání bezinek, tak se s Vámi o něj podělím.
Budete potřebovat:
400 ml bezinkové štávy (asi 900g bezinek bez stopek a nečistot)
400 ml pomerančové šťávy (tak 5 pomerančů)
75 g nadrobno nakrájeného kandovaného zázvoru
1 sáček Super želírovacího cukru 3 : 1 Dr. Oetker
Ve velkém hrnci dobře promícháme bezinkovou šťávu s pomerančovou šťávou. Přidáme kandovaný zázvor a Super želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Mícháme a vaříme minimálně 5 minut.
Provedeme zkoušku tuhnutí – na vychlazený talířek dáme 1 kávovou lžičku želé, pokud by bylo po vychladnutí málo tuhé, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. Při vaření odebereme případnou pěnu a plníme čisté sklenice až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru na 5 minut.
Tip:
Místo pomerančů můžete použít 100 % pomerančový džus. Kdo nemusí zázvor, může použít kandovaný ananas. Se zázvorem to mám vyzkoušené a je to moc dobré. Z jedné dávky jsou 3 skleničky 0,33 l.
U nás už bezinky začaly zrát, ale ještě musíme chvíli počkat na tu správnou zralost. Tu chvíli využiju na hledání nějakého keře poblíž potoka – prostě vody. Letošní sucho má za následek, že jsou bezinky poněkud malé.
Želé je výborné k sýrům, ale i jen tak na chleba s máslem.
Přiznám se, že to není můj vlastní recept. Získala jsem ho z útlého sešitku Zavařujeme s fantazií (Dr. Oetker), ale protože je želé opravdu dobré, nebojím se ho poslat dál.
Dobrou chuť!