Moji milí, pokud si pamatujete, tak naposledy jsme vyšli po lijáku z Rybářského muzea ve Vrbosce a já vám slíbila, že vás dovedu k fíkovníku natrhat si pár čerstvých fíků. A již je to tady. Jen vydržte ještě chvilku.
Na začátek malinko historie. Fíkovník je symbolem hojnosti a plodnosti. Adam a Eva si v ráji utrhli fíkové listy, aby zakryli svá intimní místa. Udělali dobře? Asi. Budhovi se prý pod fíkovníkem dostalo jeho duchovního osvícení. Biblická vlčice, která odkojila Romula a Réma, také často odpočívala ve stínu koruny fíkovníku.
Mne zatím náš fíkovník neosvítil. Vytrvale mu podstrojuji a tajně na něj mrkám, aby to manžel neviděl. Chorvati jsou totiž děsně žárliví, což asi nevíte, třeba i na takový nevinný stromeček :). To víte, jižní krev se nezapře! Když je vše v pohodě, manžel mne oslovuje Smokvičko, když se zlobí, jsem pro něj Tykvička. Když je nejhůř, jsem Bramborka či Brambor. Prý to rrr tam pěkně vrrčí. Ale ať tak, či onak, žádné osvícení stále nepřichází, žádná svatozář se nekoná, no, snad není všem dnům konec, počkám si. A vězte, moji milí, zlatí, že plody, tohoto v mnohých krajích posvátného stromu, mají léčivé účinky jak pro naše tělo, tak i duši.
Já jsem čerstvé fíky, neboli chorvatsky smokvičky poznala až tady, na ostrově Hvar. K dovolené na Jadranu fíky ovšem neodmyslitelně patří. Fíkovníky vídáme na dvorcích, zahradách, vinohradech. Zkoušíme si utrhnout fíky z divoce rostoucích stromů u cesty. Na trzích slyšíme trhovkyně volat: svježe smokve!
Fíky jsou hodně sladké, lahodné, sytící ale i prohánějící. Pozor, nedoporučuje se na ně pít voda, vlastně jakákoli tekutina včetně vína. Při toulkách po vesničkách můžeme zahlédnout, jak se fíky suší rozprostřené na přímém slunci. Vysoký obsah cukru jim zajišťuje dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření. Ten bílý povlak na povrchu je vysrážený cukr. Na trhu se prodávají fíky na váhu, nebo jako suvenýr, navlečené na provázku jako korále. Určitě nám zde fíky chutnají mnohem více než ty balené ze supemarketu.
Jako malá jsem znala maximálně Maxipsa Fíka, pak fíky lisované do balíčků a věřte, nevěřte, můj děda se jmenoval František Fík.
O vánocích nám domů do Prahy vozil fíky děda Fík s babičkou Fíkovou z malé vesničky u Kamenice nad Lipou. Vozili i lisované datle a preclíky navlečené na drátku, stočeném do kroužku. Tenkrát úzkoprofilové zboží. Víte, děda byl pekař. A ne ledajaký! Měl vlastní, voňavou pekárničku, dokud mu ji komouši neznárodnili.
Děda při těch každoročních výpravách k nám do Prahy třímal v jedné ruce starodávný kufr, s kterým rukoval do první světové války. Na kufru mne fascinovaly odřené nálepky mořských pan a jiných příšer. V druhé ruce děda nesl, jako svátost, ty preclíky, sypané solí, kmínem či mákem. Jen tak, nezabalené, pěkně namačkané na sebe v kruhu. Nevšední zavazadlo. Štrádoval si to takto ověšený pěšky z Hlavního nádraží k nám do Zlatnické ulice vedle Bílé labutě.
Babička Fíková za ním poslušně cupitala. Nestačila mu. Jak já jsem se za dědečka styděla! Jednak to směšné jméno a pak ty preclíky! Jen aby ho náhodou nepotkal nějaký můj spolužák. Děda nechtěně vzbuzoval všude pozornost. Jednak byl vyhlášeným hráčem kulečníku U Nováků a také proto, že byl břichomluvec kouřící doutníky. Zejména při telefonování děsil ostatní na druhém konci telefonu. Co že se to u nás doma stalo za tragédii?! Škrtí někoho? Ale o dědečkovi zase třeba jindy. Nyní mám v plánu povědět něco o těch fíkách.
Tak tedy, fíkovník smokvoň je opadavý keř nebo strom rostoucí obvykle do výšky 3 až 5 m. Některé druhy patřily mezi oblíbené pokojové rostliny, pěstované pod názvem fíkus. Fíkovník je opravdu nenáročný. Může růst všude, kde nehrozí zmrznutí. U nás roste v rohu vinohradu. Máme ho rádi. Rodí totiž naše smokvičky. Fík je považován za ovoce, ale ve skutečnosti je to uzavřený květ fíkovníku. V uzavřeném květenství rostou květy a semena zároveň. Fíky mohou mít různou barvu. Od bílé, přes žlutou, zelenou, oranžovou, fialovou. Překvapilo mne, že čerstvé, zralé fíky během dvou dnů hnědnou a ztrácí svou krásu. Ale slaďoučké jsou stále. Čerstvé fíky nesnášejí transport. Nedají se dozrálé převážet na delší vzdálenosti. Proto se suší na slunci a pak transport není problém. Pro transport čerstvých fíků se fíky sbírají nezralé a dozrávají až při transportu. Toto podtržení jim ovšem na kvalitě nepřidá. Nejlépe se čerstvé fíky uchovávají v ledničce. Tam vydrží i dva týdny. Pěkně studené jsou nejlahodnější.
Fíky jsou nejen energeticky vydatné, ale jsou i velmi zdravé. Ale nemusíte mít obavu, po čerstvých fíkách se netloustne, obsahují hodně vody. Až 80%. Fíky vykazují i protirakovinné účinky.
Z čerstvých fíků se připravují džusy, kompoty, saláty, marmelády, vína, likéry. Pojídají se umyté, samozřejmě jen tak, ale i plněné různými náplněmi (sýrem, šunkou apod.). Sušené fíky se plní např. ořechy, výborné jsou i kandované fíky.
Jak se používají fíky v léčitelství?
Fíky působí především projímavě (např. namočené do olivového oleje a snědené v počtu 4 až 6 ks), mohou se užívat jako kloktadla nebo prsní čaje (při kašli, angíně či bolestech v krku lze použít např. mléčný odvar nebo hustý fíkový extrakt). Jsou močopudné. Ve formě kašovitých obkladů se užívají na nehojící se rány. Fíky se podle lidové tradice užívají i při nespavosti a vyšším krevním tlaku. A doporučuje se jíst fíky i těm, kteří by chtěli přestat kouřit. Dostaneš chuť na cigaretu? Šup do ledničky a zblajzni jeden čerstvý, chladivý fík. Lepší nežli cigárko!
Hlavními exportéry fíků je Turecko, Alžír, Írán, Maroko, Španělsko, Sýrie, Tunis a Spojené státy severoamerické. Právě historie pěstování fíkovníků v Severní Americe je pozoruhodná. Téměř do poloviny minulého století byly smokvoně v Americe úplně neznámou plodinou. Někdy koncem 30. let 20. století zasadil tu první fíkovník vystěhovalec z Chorvatska, Stipe Mirović. A dnes se v Kalifornii nacházejí největší plantáže této plodiny na světě.
Fíkovník si získal renomé ekologické rostliny, neboť nemůže žít v kontaminovaném ovzduší. Je to lék i pochoutka, často více ceněná lidmi z vnitrozemských krajů, než obyvateli přímořských států.
Recept 1. Fíkovo - rumové kuličky
Ingredience: 1 balíček fíků, rum dle chuti, strouhaný kokos
Fíky odstopkujeme a umeleme na jemno (nejlépe v mlýnku na maso), přidáme rum a důkladně promícháme, tvarujeme do kuliček a obalíme v kokosu.
Recept 2. Plněné fíky.
Do sušeného fíku vpravíme půlku vlašského ořechu a naplněný fík ponoříme do rozpuštěné tmavé čokolády. Držíme za stopičku. Necháme zaschnout. Já toto cukroví dělám o vánocích a je to bezvadné zpestření. Zkuste, uvidíte, že budete mít úspěch. Celkem nezvyklé, jednoduché a moc dobré.
Fíkovník se přirovnává k lidskému životu. Také ten by měl nést svoje dobré plody - lásku, pokoru a porozumění k druhému.
Tak jste si trochu pochutnali, vážení? Je-li libo smokvičku, neboli fík? Dík! Dík! Dík!