Červenou řepu si pamatuji ze školní jídelny ve formě kompotu, nesnášela jsem ji. Pak jsem ji jeden čas zavařovala doma a byla výborná. Chutě se mění. V současnosti je červená řepa celoročně k dostání v obchodech, takže už nezavařuji, ale připravuji ji přímo.
Na salát budete potřebovat:
2 červené řepy
Nekupuj příliš velké, nejlepší jsou takové akorát do dlaně.
1 cibule
1 - 2 lžíce balsamikového octu (kdo nemá rád BO nahradí jej citrónovou šťávou)
2 lžíce olivového oleje
1 – 2 lžíce medu
sůl, pepř - dle chuti
Červenou řepu pečlivě omyjeme a uvaříme vcelku.
Z balsamika (citrónové šťávy), medu a oleje umícháme zálivku.
Po vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na silnější nudličky a nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme oloupanou a na proužky nakrájenou cibuli. Vše dáváme rovnou do zálivky, dle chuti osolíme a opepříme, necháme 15 minut rozležet.
Já používám místo pepře saturejku, je to bylina, která má pepřovou chuť.