Nechtěli byste rodinu a nebo přátele překvapit třeba o vánočních svátcích nějakým neobvyklým receptem? Něčím, co zahřeje vaše útroby a potěší chuťové buňky. Z naší dovolené ve Francii jsem si dovezla recept na pokrm, který se jmenuje Cassoulet (kasulé).
Budete potřebovat:
½ kg velkých bílých fazolí
1 pečená kachna nebo husa, zalitá vlastní šťávou a sádlem
1 kg vepřového (jehněčího) plecka
1 vepřové kolínko (nemusí být)
česneková klobása
slanina, tymián, bobkový list, česnek, sůl, pepř, petrželka
cibule, ½ l bílého vína, rajský protlak, 1 kostku masoxu
1. den
+ pozveme kamarády nebo rodinu, aby nám to pomohli sníst :-)
+ upečeme kachnu nebo husu – jen osolíme a okmínujeme
pečeme ji pomalu, necháme trochu vychladnout, rozporcujeme a necháme ve vlastní šťávě a tuku vychladnout
+ namočíme fazole
2. den
+ nalejeme si tak decku vína na ochutnání :-)
+ namočené fazole uvaříme se zbylým vínem a vodou – tak napůl, nesolíme
slaninu (asi 8 dkg) nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, na slanině usmažíme na kostičky nakrájenou cibuli (2 ks), větší kostky vepřového (jehněčího) masa, koleno
2 lžíce protlaku, tymián, bobkový list a uvařené fazole a vaříme dál, dokud není maso měkké
+ rozehřejeme troubu na 150 º C
+ do zapékací mísy dáme upečenou kachnu nebo husu ve vlastní šťávě a tuku, pak masovo-fazolovou směs, klobásu, přidáme jemně nasekaný česnek (dle chuti, ale ne moc, aby to nebylo příliš česnekové), promícháme
+ směs zapékáme 20 minut, pak ji lehce promícháme a znova zapékáme – to opakujeme 5x
+ pak směs ochutnáme, případně přisolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, posypeme asi 3 lžícemi strouhanky, promícháme a znovu dáme na 20 minut zapéct, hotový pokrm můžeme posypat nasekanou petrželkou
+ podáváme s bagetou
Můj tip:
- prozože moje rodina nerada obírá kosti, upečenou kachnu jsem úspěšně (ale pracně) před zapékáním vykostila
- zapékací mísu s voňavým pokrmem postavte doprostřed stolu, ať si každý vezme podle chuti.
Na fotce je cassoulet vařené v menší dávce – pro dva. Dobrou chuť!