O rakytníku se všude píše jako o rostlině, která se dá používat jednak ve zdravotnictví, léčitelství a také je i hodně používána v domácnosti. Zmínka o jeho existenci a názvu zasahuje až do Ŕecka, Rakytník jsem nasadila možná před 5 lety. Koupla jsem dvě sazenice, samce a samici. Další rostlinky jsem si vykopala u jedné učitelkyna zahradě v ulici. Protože jsem měla sazeniček vykopaných víc, rychle se rakytník množí, tak jsem dala nějaké sazeničky i s kořeny naproti sousedce. Stromky už vyrostly, už jsou velké 2 m až 3 metrů. Daří se jim u nás na zahradě,ale všude v celé Evropě. Na stromcích - keřích samicích rostou bobule, které se během srpna až října dozrají a sklízí se.
Co s nimi uděláte a jak si je zachováte i v zimním období je na vás. Já je otrhám, umyju, přeberu a dávám je zmrznout do mrazáku. Teď, když jich mám dostatek, rozdávám je v rodině, kamarádkám i v práci kolegyňkám. Napřed jsem sbírala jen bobulky. Přišla jsem na to, že lepší a hlavně rychlejší je ostříhat větvičky a at´si to každá obere v klidu doma.
V době, kdy řádí chřipky, dám 2 lžíce do hrnku a zaleji lžící medu. Až trochu povolí, tak je s mužem každý den konzumujeme. Obsahují mnoho vitamínů, zejména vitamin A,B,C,D a E a A a dále užitečné minerály. Také hodně spotřebuji do různých druhů buchet, kam je přidávám. Do koláčů, do tvarohu a hrozinky k tomu, nebo jen na koláč a zasypu drobenkou. To samé i různé druhy kynutých buchet s různým ovocem, tak nezapomenu přihodit hrstky zmrazeného rakytníku. Ten jim dá takovou nakyslou chuť..Můžete je dát i do různých piškotových, hrnkových a lžícových receptů dle vašeho uvážení.
Dá se z nich dělat i marmeláda, šťáva i olej, ale to nedělám. Mohou se i sušit ale s tím nemám zkušenosti. Nejen plody, ale i jejich lístky se dají v domácnostech využívat.
Tak, kdo máte zájem si to vyzkoušet, milé hospodyńky, tak vám přeji dobrou chuť.