Oddálit nebo mírnit onemocnění lze zejména zdravou stravou a pohybem. Jako prevence diabetu i jako jeho podpůrná léčba se osvědčili též přírodní pomocníci. Těmi jsou například některé houby, bylinky nebo vybrané druhy zeleniny.
Diabetici by měli sbírat žampiony a jíst houbu šiitake
Hladinu cukru v krvi mohou pomoci snižovat klasické žampiony. Jejich konzumace je vhodná jako prevence, jsou ale skvělou potravinou i pro již diagnostikované diabetiky. Důležité však je používat je zásadně čerstvé nebo sušené, protože v konzervovaném stavu mohou obsahovat mnoho nežádoucích dochucovadel. Méně známá je houba penízovka sametonohá, která napomáhá zlepšovat činnost slinivky. Je vhodná také při redukční dietě, pomáhá bojovat proti civilizačním chorobám a má pozitivní vliv na imunitu. Houževnatec jedlý, známější pod názvem šiitake, je vyhledávaný zejména pro své detoxikační vlastnosti. Kromě toho ale pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi a pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku, vitamíny skupiny B a vysoké množství vitamínu D.
Ajurvédská bylinka pomáhá v boji s cukrovku více než dva tisíce let
Gymnéma lesní je lékařsky významná rostlina, jež má dlouhou historii využití zejména v tradiční indické medicíně, kde se používá více než dva tisíce let. Rostlina, která má podobu liány s drobnými květy, přispívá ke snížení rizika onemocnění cukrovkou, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a rovněž napomáhá snižovat chuť na sladké. Při žvýkání listů gymnémy se dokonce objevuje dočasná necitlivost vůči sladké chuti. „Kromě příznivých účinků na hladinu glykémie byl u extraktu z gymnémy prokázán také pozitivní vliv na krevní tuky. Rostlina má navíc významné antioxidační vlastnosti. Též se ukazuje, že je nápomocná při snižování hmotnosti. Gymnému lesní mohou užívat diabetici současně s antidiabetiky i inzulínem, ale rovněž i prediabetici a lidé s nadváhou,“ vysvětluje lékař Tomáš Sláma.
Dýně je superpotravinou pro diabetiky
Součástí jídelníčku diabetiků by se měla stát nejoblíbenější potravina podzimu – dýně. Jedná se doslova o superpotravinu a vitamínový zázrak z přírody. Dýně obsahuje velké množství beta-karotenu, vitamínů skupiny B i vápník, železo a velké množství draslíku. Pro cukrovkáře je vhodná zejména proto, že obsahuje fruktózu, která je buňkám přístupná i bez inzulínu. Dýně typu hokaido navíc pozitivně ovlivňuje fungování slinivky a dokáže na sebe vázat toxiny. Chcete-li se diabetu vyhnout, velkou část jídelníčku by měla tvořit také bezškrobová zelenina, jejíž konzumace by u diabetiků měla být samozřejmostí. Mezi tuto zeleninu patří špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty. V tomto případě je zlatým pravidlem, že čím barevnější je zelenina na vašem talíři, tím širší rozsah živin, minerálů a vitamínů svému tělu dodáte. Bezškrobová zelenina by měla tvořit jídelníček diabetiků i prediabetiků až z 50 %.
Snížit krevní cukr napomáhá i správná kombinace bylin
V boji s diabetem se osvědčila také kombinace bylin chebule srdčité, pískavice řecké seno, mořeny srdčité, křídloku vakovitého a dřišťálu osinatého. Například mořena srdčitá pomáhá čistit krev, posilovat imunitu a je silným antioxidantem. Pískavice řecké seno zase napomáhá regulovat krevní cukr i cholesterol. „Při boji s cukrovkou může být nápomocná i bylinka chebule srdčitá. Ta je známá pro své působení proti volným radikálům, a především pro své antidiabetické vlastnosti. Pochází z Indie, kde ji znají také pod názvy amrita nebo guduchi. Tradičně se používá v indické medicíně při zvýšené hladině krevního cukru a trávicích potížích,“ objasňuje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals, která nabízí doplňky stravy vycházející ze zkušeností a znalostí Ajurvédy.