28. listopadu budou ve všech restauracích McDonald´s prodávat vykrajovátka na cukroví ve tvaru domečku a srdíčka. Výtěžek z prodeje a také polovina tržeb ze všech prodaných hranolek půjdou na konto Nadačního domu Ronalda McDonalda. Ten chce postavit v pražské motolské nemocnici dům s kapacitou až 20 pokojů pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných vážně nemocných dětí, „aby rodiny mohly být spolu“. V současné době probíhají intenzivní jednání mezi nadačním fondem a nemocnicí, aby se našla cesta, jak po více než 10 letech průtahů dům postavit.
„Velmi je podporuji a držím jim palce. Vím, co prožívají rodiče nemocných dětí. A ještě horší to je, když vaše dítě musí dlouhodobě pobývat v nemocnici. Když už se lidé dostanou do tak svízelné situace, přeji si, ať mohou aspoň bydlet u nemocnice v hezkém prostředí,“ dodává Štěpánka Duchková.
Recept na perníčky podle Michaely Dolinové
100 g másla 650 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
4 celá vejce
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce švestkových povidel (není podmínkou)
Z uvedených surovin vypracujte hladké, tuhé těsto. Dejte minimálně na 24 hodin uležet. Těsto prohněťte a vyválejte na 3 - 4 milimetry tenkou placku. Pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky. Pečte je na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 stupních zhruba 10–12 minut.Perníčky po vytažení z trouby potřete rozkvedlaným žloutkem. Po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.