Když jsem si přečetla článek o tom, zda vaří lépe ženy nebo muži, dostala jsem chuť na téma vaření také něco napsat. Vařím už od dětství a vařím dost ráda. Moje maminka říkávala, že vařím proto, že mám mlsný jazýček. Osobně si myslím, že vařím i z jiných důvodů. Hlavně proto, že je potřeba někoho nakrmit. Vařím hlavně pro svou rodinu a pro své přátele. Dávám přednost vaření z dostupných surovin. Preferuji jídlo čerstvé a rozmanité. Nerada trávím při vaření a pečení dlouhé hodiny, a tak často vymýšlím, jak si to usnadnit, ovšem bez újmy na chuti a kvalitě jídla.
Na samém počátku tohoto tisíciletí jsem si založila webové stránky www.ceskahospodynka.cz týkající se vaření a pečení. Ze začátku to bylo hlavně proto, že mě nebavilo stále hledat, tisknout nebo někomu posílat recepty. Brzy mě však začalo sdílení receptů a hlavně zkušeností s ostatními lidmi bavit. Dodnes stránky doplňuji novými a hlavně osobně vyzkoušenými recepty. Se srozumitelným popisem i pro ty, kteří se vaření a pečení věnují pouze občas.
Když synové dospěli a vylétli z rodného hnízda, všimla jsem si, že stále častěji řeším problém, jak dobře a efektivně uvařit pouze pro dvě osoby. Uložit velké hrnce, kastroly a pánve kamsi hluboko dozadu do kuchyňské linky bylo docela snadné. Horší však bylo změnit letité návyky v připravovaných množstvích i druzích jídla. Zpočátku se mi často stávalo, že jsem navařila pro pět dospělých osob, jak jsem to dělávala léta. Prostě zvyk je železná košile. A pak jsme ve dvou jídlo konzumovali několik dní nebo se stěhovalo v krabičkách do mrazáku.
Po čase jsem se nové situaci přizpůsobila. Postupně jsem si vytvořila řadu oblíbených receptů pro dva. Nabídnu vám drobnou „ochutnávku“ z této oblasti. Třeba to bude i pro vás vhodná inspirace.
Jídlem, které snadno a rychle připravíte v malém množství, je určitě tzv. čína. Existují stovky receptů. Těm, kteří mají občas rádi něco trochu ostřejšího, nabízím pro inspiraci jeden z mých oblíbených.
Vepřové nudličky s pórkem
400 g vepřové kýty
1 pórek
1 lžička škrobové moučky
sójová omáčka
1 chilli paprička
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
olej
Připravíme si předem všechny suroviny, protože vlastní příprava tohoto jídla je velmi rychlá. Maso nakrájíme na nudličky, posypeme škrobovou omáčkou a promícháme.Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, zelenou část na trojúhelníčky (lépe se vyjímají v jídle). Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, zázvor na malinké kostičky. Jemně pokrájíme i chilli papričku, ze které jsme odstranili semínka.
V hlubší pánvi rozpálíme asi 2-3 mm oleje a opečeme v něm připravené proužky masa. Opékáme asi minutu. Pak maso vyjmeme a uchováme v teple. Přebytek oleje vylijeme. Můžete použít i malé množství oleje, ale masové nudličky pak nebudou tak křehké. Do stejné pánve přidáme česnek, chilli papričku a zázvor a vše na malém množství oleje orestujeme. Pak přidáme bílou část pórku, promícháme a asi po minutě vrátíme do pánve opečené maso. Nakonec přidáváme zelenou část pórku a po jeho zavadnutí i sójovou omáčku podle chuti. Podáváme s rýží.
Jídlo je mírně pikantní, závisí to na druhu chilli papričky a množství zázvoru.
K rychle připraveným a lehkým jídlům patří určitě těstoviny. Vyzkoušejte si třeba tuto méně obvyklou přípravu špaget.
Citrónové špagety s tuňákem
2 porce špaget (nebo linguine)
2 malé konzervy tuňáka
2 lžičky kaparů
100 g černých oliv
50 ml olivového oleje
50 g másla
1 citrón
1 feferonka
2 stroužky česneku
čerstvá bazalka
sůl
Připravíme si předem všechny suroviny. Česnek oloupeme, pokrájíme na plátky. Z dobře umytého citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme všechnu šťávu. Z feferonky odstraníme semínka a pokrájíme ji. Tuňáka z konzervy rozdělíme na menší kousky. Špagety uvaříme dle návodu na obalu.
Pokračujeme přípravou citronového oleje. Olivový olej nalijeme na pánev, přidáme máslo a rozpustíme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a feferonku. Trochu orestujeme, česnek by neměl zezlátnout. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Promícháme a odstavíme ze zdroje tepla.
Uvařené špagety smícháme s připraveným citrónovým olejem, přidáme tuňáka, olivy, kapary a lístky bazalky. Lehce promícháme a podáváme.
Jako poslední inspiraci jsem vybrala palačinky, pro změnu s náplní z bryndzy a špenátu.
Palačinky s bryndzou
Těsto na palačinky:
1/2 l mléka
2 vejce
190 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
trochu muškátového oříšku
Náplň:
100 g bryndzy
400 g čerstvého špenátu (i baby)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce smetany
50 g másla
sůl
mletý pepř
Nejdříve si připravíme těsto na palačinky. Suroviny smícháme do hladka metličkou a těsto necháme chvíli odstát.
Zatím si připravíme náplň do palačinek. Špenát propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pokud máme klasický špenát, odstraníme stopky a pokrájíme (u baby špenátu nemusíme). Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. Brynzu si rozdrobíme. Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme špenát a lehce promícháme. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme česnek. Nakonec přidáme brynzu, jen lehce zamícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Tepelná úprava špenátu by měla trvat jen pár minut. Špenát spolu s bryndzou vytvoří zelenobílou hmotu.
Pak postupně smažíme palačinky a plníme je připravenou brynzou se špenátem. Podáváme teplé, třeba s přílohou čerstvé sezónní zeleniny. Tyto palačinky jsou dobré i studené, pokrájené se mohou stát zajímavou součástí studených mís.