Upečte si kváskový chléb. Když se Vám povede, tak bude mít křupavou kůrčičku a měkký, nadýchaný vnitřek.
Ingredience
650g žitné chlebové mouky, přidejte 16 polévkových lžic kvásku, 3 lžičky soli (já dávám jen 2), 3 lžíce kvalitního oleje, kmín, 400 ml vody.
Toť vše. Já přidávám ještě podle nálady například ovesné vločky, vlákninu či lněné semínko.
Příprava
Všechny suroviny dobře promíchejte. Případně přidejte trochu vody nebo mouky. Těsto by mělo držet tvar, ale nemělo by být moc husté.
Takto zpracované těsto dejte do chlebové formy a nechte kynout. Nejlépe uděláte, když si těsto připravíte ráno a chléb dáte péci po příchodu z práce! Před pečením potřete vodou!
Doba pečení je trochu oříškem. Já v elektrické troubě peču na 240 stupňů jednu hodinu. Po 10 minutách chléb vytahuji a potírám vodou. Sami si raději vyzkoušejte ideální dobu. Je možné, že se Vám chléb poprvé nepovede přesně podle představ a střídka bude trošku mazlavá, tak prostě jen příště necháte chléb déle v troubě. Ale po té hodině by chléb měl být zhruba hotový.
Důležité je chléb nechat vychladnout a až poté krájet!