Do tohoto koutu, který leží asi dvacet kilometrů pod jihotyrolskou metropolí Bolzano, se snadno zamilujete. A není to jen kvůli srdci - tvaru jezera. Lehce zvlněnou krajinu, nad kterou se vypínají pořádné hory, pokrývají vinice a jabloňové sady. Zdejší víno je vyhlášené, ať už se zastavíte v některém z větších vinařství nebo v malém rodinném podniku. Zajímavou architekturou se může pochlubit vinařské centrum v Kaltern, projektovalo ho rakouské studio feld72. Nová budova ve tvaru L se spojuje se starou stavbou z roku 1911 a uprostřed má intimní nádvoří.
Odvážnou modernou se zase pyšní vinařství v městečku Tramin, odtud pochází název vína, které se pěstuje i u nás. Budova stojí na vyvýšeném kopečku a jako šlahouny vína ji obtáčí zelená konstrukce. Samotná městečka Tramín a Kaldaro stojí za návštěvu – úzké kuličky s kostelíkem uprostřed vás rázem přenesou někam na jih Itálie. Jezero Kalterer See patří k nejteplejším v Itálii a leží na Jihotyrolské vinařské stezce.
„Je to ráj pro cyklisty,“ říká Andreas Pomella, jehož rodina v Traminu už třetí generaci provozuje rodinný hotel Traminer Hof (www.traminerhof.it). Protože tatínek byl náruživý cyklista, začali se specializovat na cyklisty a dnes provozují tak zvaný „bike hotel“.
Kolem jezera jsou terény pro každého. Starší generaci nadchnou cyklostezky vedoucí v údolí mezi jabloňovými sady a vinicemi nebo cyklostezka podél řeky Etsch/Adige do historického města Bolzana (a dále až třeba na Brenner).
Náročnější cyklisté si mohou vyjet nahoru do hor – například k restauraci Cisloner Alm do nadmořské výšky 1250 metrů nad mořem. Stoupá se tam po cyklostezce, která byla vytvořená na náspu bývalé železniční trati. Cestou se překonává převýšení 1000 metrů nad mořem, což není pro zdatného cyklistu problém. Ti méně zdatní mohou sáhnout po elektrokole, které zažívá v okolí jezera Kaltern velký boom.
„Dnes je snazší pronajmout si v okolí hotelu e-bike než dobré kolo. Dlouho jsme se tomu bránili, ale nakonec jsme si jich také několik pořídili,“ dodává Andreas Pomella.
V modech eco, tour a turbo lze převýšení s minimálním úsilím zvládnout. Sýrové knedlíky, císařský trhanec, ale i místní jihotyrolské vinařské odrůdy – Lagrein, Gewürztraminer či Vernatsch – po takovém výkonu nad jezerem Kaltern chutnají nejlépe.