10 tipů, co ochutnat ve Švýcarsku
Jedním z nejtypičtějších jídel Švýcarska jsou fondue. Jí se hlavně zimě, na turistických místech si je objednáte i v létě. Foto: Switzerland Tourismus

10 tipů, co ochutnat ve Švýcarsku

9. 8. 2018

Müsli, raclette, fondue, rösti, sýry, čokoláda, kaštany a třeba taky rivella – znáte všechna tato švýcarská jídla? Čtěte, co ochutnat ve Švýcarsku…

1.       Müsli
Začněme snídaní. Ze Švýcarska pochází müsli (birchermüsli): směs ovoce, ořechů a obilovin (hlavně ovesných vloček), kterou vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner v roce 1900 pro své pacienty. Ve většině hotelů si je sami připravují, toto müsli má spíše konzistenci ovesné kaše, je ale velmi chutné.

2.       Švýcarské sýry
Na snídani se hodí i sýry. Ty místní jsou největším vývozním artiklem, stejně jako nejoblíbenějším suvenýrem. Vždyť taky Švýcarsko dalo světu slavný ementál, pardon – emmental. Je to jednoduchý kravský sýr z kantonu Bern, který zraje šest měsíců. Typické dutiny vytváří kyselina mléčná. Vyzkoušet také musíte appenzeller, sýr pocházející ze 13. století, který se vyrábí z nepasterizovaného plnotučného mléka a zraje tři až šest měsíců. Ochutnejte také gruyère či raclette.

3.       Raclette
Základem tohoto pokrmu, který patří spíše do francouzské části Švýcarska, je stejnojmenný sýr, jehož plátky se rozpouštějí a pokládají na vařené brambory. V restauracích používají velká kola sýru, která taví pod speciálním ohřívačem, na doma si můžete koupit speciální grill – nahoře se dá péct maso, dole se v plechových mističkách rozpouští sýr. K jídlu se servírují kyselé cibulky, okurky a bílé víno.

4.       Fondue
I fondue patří spíše k zimě a do francouzského kantonu. Ale dnes ho servírují po celé zemi. Fondu se připravuje nejméně z dvou až tří druhů sýrů a v kotlíku, pod kterým hoří svíčka, se rozpustí nastrouhané sýry ve směsi bílého vína a kapky třešňovice. Do této směsi se na vidličkách namáčí pečivo. Zapíjí se - opět - bílým vínem. Pivo či voda prý v žaludku sýrům nesvědčí.

5.       Rösti
Jedná se velmi oblíbené jídlo z brambor pocházející z oblasti Bernu, které se servíruje jako hlavní chod, ale také jako příloha. A navíc každý kuchař, každá domácnost na to má svůj vlastní recept. Jedná se o smaženou placku ze strouhaných brambor – buď syrových nebo vařených. Ty se zapékají nebo smaží. Rösti se dají koupit i předpřipravené v supermarketu. Podává se buď samostatně – například s roztaveným sýrem, nebo jako příloha s masem.

6.       Sušené maso
Z kantonu Graubünden pochází marinované sušené hovězí maso nazývané bünder fleisch.  

7.       Polenta, těstoviny
Na jihu Švýcarska, v kantonu Ticino, se mluví italsky. Také kuchyně je zde italská – ochutnat můžete polentu, rizotto, těstoviny či (gnocchi) noky na mnoho způsobů: například polentu se smetanou, rizoto s cibulí, houbami a sýrem, gnocchi s rajčatovým pestem a různé zeleninové saláty.

8.       Kaštany
Do Ticina patří také jedlé kaštany, jejichž podzimní sklizeň vždy provází spousta akcí v městečkách a vesnicích. To se pak pečené kaštany servírují s plátkem sušené šunky nebo s klobáskami, vinnou révou či jablíčky. Ochutnejte také kaštanový dezert vermicelle z kaštanového pyré. Zdobí ho velká vrstva šlehačky.

9.       Čokoláda
Kromě sýrů Švýcarsko proslavila také čokoláda. Nestlé, Tobler, Lindt, Sprüngli nebo Suchard jsou jména nejslavnějších švýcarských čokolád. Lindt zažívá velký boom i u nás a to díky těm nejrafinovanějším přichutím jako je například sůl či chilli s čokoládou. Suchard je dnešní čokoláda Milka a Toblerone, tyčinky z trojúhelníkových kousků, které vymyslel cukrář Jean Tobler v Bernu roku 1868, jsme už také ochutnali všichni. Švýcaři svou čokoládu milují a mají nejvyšší spotřebu čokolády na světě.

10.   Rivella
Nejdříve se napijte, až pak se podívejte na složení tohoto nápoje. Možná by vás odradilo. Rivella je totiž nealkoholický nápoj vyráběný z mléka a mléčné syrovátky. V současné době se jich dělá sedm druhů. Ta původní receptura je v láhvi s červenou etiketou.  

Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%