Výskyt
- Roste na suchých místech na okrajích lesů, v houštinách i podél plotů. Najdeme ho i ve městech v parcích. Kvete bílými nebo růžovými květy. A na podzim vytváří červené malvice, které se dají dobře zužitkovat v kuchyni.
Využívané části
- Kvetoucí vrcholky sbíráme v době, kdy jsou ještě poupata nebo ještě na samém počátku kvetení. Pozor - květy velmi rychle uvadají. Sušíme je ve stínu ve slabé vrstvě, aby si zachovaly svoji vůni.
- Plody - hložinky - mají vysoký obsah vitamínu C a B, karotenu a pektinu. Sbíráme je v září až v říjnu.
Léčebné účinky
- Působí příznivě při onemocněních srdečně - cévní soustavy. Protože zvyšuje průtok krve v cévách, zlepšuje stahy srdečního svalu, upravuje srdeční tlak i arytmie. Též na léčbu ledvninových kamenů - čaj z hložinek. Využívá se na posílení "starého srdce". Ve vyšších dávkách má sedativní účinky na centrální nervovou soustavu, lze jej využít při lehkých formách nespavosti. Při dlouhodobém užívání má i zklidňující účinky.
Pozor - lidé, kteří užívají léky na srdce, by jeho užívání měli vždy konzultovat s odborníkem - kardiologem.
Nálev proti srdeční nedostatečnosti
- 1 až 2 čajové lžičky sušených kvetoucích vrcholků zalijeme šálkem vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat, potom scedíme a pijeme po dobu cca 3 týdnů v měsíci 2 až 3 šálky denně.
Tinktura proti revmatismu
- Z kvetoucích vrcholků si připravíme tinkturu podle základního předpisu a potíráme jí několikrát denně postižená místa. Obdobně účinkuje i při zánětu svalu.
Tinktura proti vysokému krevnímu tlaku
- Z kvetoucích vrcholků si připravíme tinkturu podle základního předpisu a užíváme 20 až 30 kapek 2x denně - před jídlem. Doporučuje se před obědem a večeří.
Čaj z hložinek
- 2 lžíce hložinek zalijeme 1/2 litrem vody a 10 minut povaříme. Vlažný pijeme 2 x denně. Je výborný pro léčbu ledvinových kamenů.
Využití v gastronomii
S úspěchem používají na omáčku, která se hodí k pečenému masu, zvěřině nebo i k zelenině. Omáčka se dělá podobně jako omáčka ze šípků, až na to, že není tak pracná - protože se nemusejí z hložinek před začátkem její přípravy vybírat semínka. Pouze se po dokončení přepasíruje přes jemné sítko.
Také se z nich dělají i různé ovocné pomazánky a marmelády.
Hložinkový likér
- 1 kg omytých, pomačkaných a rozdrcených hložinek zasypeme 100 gramy cukru a zalijeme vodkou nebo žitnou. Přidáme 2 skořice a necháme 5 až 6 měsíců zrát. Poté scedíme a podle chuti přidáme včelí med.
S využitím zdroje - Zelená lékárna.