Po oba dny budou probíhat soutěže a ochutnávky valašských frgálů (velkých kulatých koláčů), pochoutek ze zabíjačky, představí se i regionální pivovary a producenti potravin. Neméně bohatý bude i doprovodný kulturní program.
Do akce se v pátek 5. října opět zapojí i Spa hotel Lanterna, jeho kuchaři připravují speciální degustační menu První republika na počest 100. výročí vzniku Československa. Co se servírovalo v luxusních pražských podnicích, ale také běžných domácnostech, mimo jiné i na Valašsku? A jak se dají tehdy obvykle používané suroviny moderně ztvárnit v dnešní kuchyni? Přípravě večera předcházelo studium historických materiálů.
Sestavení menu o sedmi chodech se ujal gastronomický odborník, pedagog Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda. Ten bude zároveň večerem provázet a hostům prozradí různé gastro zajímavosti tehdejší doby. „O období první republiky máme dnes tendenci hovořit jako o starých zlatých časech. Byla to však nejen doba s atmosférou restaurací pro dobrou společnost, ve kterých vysedávali nositelé zvučných jmen jako Oldřich Nový či Vlasta Burian, ale i stolování v běžných domácnostech. Například, když naše babičky musely svou vynalézavostí nahrazovat nedostatkové nebo drahé suroviny v krizových nebo poválečných obdobích.
Ve Velkých Karlovicích se proto budou podávat i lidová jídla hned několika národností, které žily na území tehdejšího Československa. K ochutnání budou připraveny pokrmy ze Zakarpatské Ukrajiny a Slovenska a v menu nesmí chybět ani prvky kuchyní německých nebo židovských obyvatel našeho území,“ nastínil jednotlivé chody degustačního menu Alexandr Burda. Stejně stylová, jako podávané pokrmy, budou i vína, v jejichž názvu je odkaz na T. G. Masaryka a E. Beneše. První říjnový víkend zkrátka stojí za to, se do Velkých Karlovic vydat. Autem, anebo, což třeba využít zlevněného jízdného pro seniory, potom nebude problém si na republiku připít vlajkovou lodí Valašska – slivovicí, nabídka bude jistě pestrá. Pokud nemáte možnost se do Velkých Karlovic vypravit, uvařte si dobrotu v minulosti oblíbenou ve valašských chalupách.
V rámci slavnostního menu se jistě podávat nebude – „Zašmúraný regiment“ – přeloženo – „Umazaný regiment“. V mírně osolené vodě uvaříme dlouhé široké nudle, scedíme, dáme do mísy, smícháme s dostatečným množstvím povidel, posypeme mletým mákem a můžeme podávat. Stylové je, že všichni jedí z jedné mísy a o zábavu kolem stolu je tudíž spolehlivě postaráno.
Alena Kučerová pro portál i60