Granátová jablka jsou elixírem věčného mládí. Ochutnejte je
Ilustrační foto: pixabay.com

Granátová jablka jsou elixírem věčného mládí. Ochutnejte je

14. 10. 2018

Při pohledu na krásně vybarvený plod se zvláštní „korunkou“ se až nabízí zatleskat přírodě, jak umí čarovat. A což teprve, když zakrojíme a vyloupeme červené korálky plné šťávy! Granátová jablka právě nyní nabízí spousta obchodů i tržnic a určitě není od věci je aspoň ochutnat.

Granátovník (Punica granatum) nebo také marhaník granátový je strom, rostoucí ve Středomoří, ale potkáme se s ním také na mnoha místech v Asii, roste i v některých částech USA či v Argentině. Tradičními pěstiteli byli už staří Féničané, v Egyptě mu přisuzovali omlazující účinky, má i řadu mytologických významů, španělská Granada si jej dokonce vybrala za svůj symbol. Obdivovat ho můžeme v květu i při postupném zrání jablíček.

Není jablíčko jako jablíčko

Ač to granátové také láká na první pohled k zakousnutí, nebyl by to dobrý nápad. Slupka je hořká, takže použijeme nůž. Uvnitř plodu nalezneme pouzdra v rosolovitém nálevu (bývá jich šest až dvanáct) s pořádnou zásobou jiskřivě červených jadérek. Jsou aromatická, sladkokyselá a považovaná též za symbol plodnosti. Krom toho však obsahují také vitaminy řady B, hořčík, železo či vápník. Obsah jadérek příznivě ovlivňuje kvalitu cév i kůže, kterou zpevňuje a hydratuje (odtud patrně staroegyptský „elixír věčného mládí“). Působí protizánětlivě, vyhání střevní parazity. Dodává energii, snižuje tlak, zabraňuje kornatění tepen, podporuje trávení i celkovou imunitu, odstraňuje toxické látky a je i zdrojem vlákniny. Jadérka po rozříznutí plodu můžeme vydloubat, vyklepat, vyloupat v misce s vodu, odříznout „korunku“ s částí slupky, na několika místech podélně nařezat, rozevřít a vydrolit, každý si už ten svůj nejlepší způsob najde sám.

Potěcha pro oko i chuťové buňky

Granátové „slzy“ příjemně voní a lze je použít do slaných i sladkých pokrmů, které nejen rozzáří. Nápadů i receptů existuje bezpočet. Skvěle chutnají například s pečeným lilkem, v bulguru, brownies, ve sladké kaši, ale i jako chuťové zpestření k různým druhům mas. V každém případě ozdobí jakýkoliv salát, zpestří vybrané jednohubky. Můžeme z nich připravit lahodný čaj. Nalezneme je v doplňcích stravy i v kosmetických přípravcích. Šťáva je výborná do koktejlů i džusů.

Při obecné chvále se vždy nabízí najít aspoň nějaké to minus. Takže pozor! Šťáva barví (používala se i k barvení látek) a opravdu se špatně odstraňuje.

 

gastronomie Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%