Třetí ročník gastronomického festivalu Grand Restaurant začal v neděli 15. ledna. Zúčastní se ho 12 krajů, 20 měst a 63 podniků. „I v ostatních regionech narůstá velký zájem o náš festival. Kvalitní gastronomie již není výsadou pouze hlavního města Prahy, a to jsem moc rád,“ řekl Pavel Maurer, zakladatel Grand Restaurant Festivalu.
Festival umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, navštívit nejlepší a zároveň dražší podniky, ale za symbolické ceny. V letošním roce je mezi participujícími restauracemi osm podniků z TOP 10 podle celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2012. Návštěvníci proto budou mít možnost navštívit restaurace jako například Chateau Mcely Piano Nobile (9. místo) – zámek nedaleko Prahy, Koishi Fish & Sushi v Brně (6. místo) či pražský Radisson Blu hotel, Alcron (2. místo).
„V nabídce Grand Restaurant Festivalu jsou tedy i velmi drahé a někdy trochu nóbl restauranty, ale též podniky kulinářsky a lokálně výjimečné. Například českobudějovický Vin de Café, přerovský evergreen U Labutě, litomyšlský Aplaus a spousta dalších,“ doplnil Maurer.
Degustace i speciality
Šéfkuchaři připraví pro své hosty pokrmy v kategoriích mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky a regionální či tradiční specialita. Zároveň bude k dispozici celé degustační menu. Návštěvníci tak mohou ochutnat například nejrůznější druhy paštik, dušeného daňka na červeném víně, pečeného úhoře, ale i indické kuře nebo tvarohovou zemlbábu.
Festivalu se zúčastní 12 krajů České republiky: Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Moravsko-slezský a Zlínský. Probíhat bude do 15. února 2012.
Zájemci o festivalovou ochutnávku se musí zaregistrovat na webu www.grandrestaurantfestival.cz, kde si vyberou čas, cenu a druh pokrmu. S přiděleným kódem se pak dostaví do vybraného podniku. Vybírat mohou z nabídky od 200 do 600 korun, přičemž nejdražší menu je tříchodové. V Praze se do akce zapojí restaurace La Veranda, Mlýnec, U Emy Destinnové nebo Villa Richter. V Brně například U Kastelána či Valoria, v Olomouci Moravská restaurace nebo Alley hotel.
„K dnešnímu dni bylo zaplaceno celkem 9050 degustací, což je v porovnání s rokem 2011 o 30 procent více,“ poznamenala Monika Maurerová, jednatelka společnosti Mau Mau provozující katalog restaurací a barů s hodnocením kvality jídla včetně obsluhy.
Zážitkové cestování
Novinkou na letošním festivalu bude „Mňam Vlak“, který pojede z Prahy do Olomouce. Oficiálním dopravcem zážitkové jízdy se staly České dráhy. Zájemci tak stráví dvě hodiny v Pendolinu, v Olomouci navštíví tři vyhlášené restaurace a setkají se s šéfkuchaři.
Tento projekt navazuje na výpravu „Mňam Bus“, která letos nabízí čtyři trasy. Poprvé se také vyjede po republice, například z Prahy do Plzně. Součástí programu je návštěva tří vybraných restaurací.
V rámci Grand Restaurant Festivalu proběhne 29. ledna v restauraci Terasa U Zlaté Studně takzvaná „Svíčková s Amnesty“, kterou připraví vítězný šéfkuchař Pavel Sapík. Výtěžek z každé „svíčkové“ bude použit na ochranu lidských práv v Číně, Íránu a Sýrii.