Mám ráda kuchařské knihy  XIII. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy XIII. díl

26. 10. 2018

Přátelé, letos byla skutečně dobrá úroda jablek.  A proto jsem si dovolila  napsat další díl právě o nich. Naše babičky i matky z nich rády a často  vařily a pekly, a že to byly dobroty. Našla jsem spoustu receptů.

Pokusím se vybrat ty nejzajímavější. Snad se vám všem trefím do chuti a třeba se necháte při pečení a vaření alespoň trochu inspirovat. Pravopis té doby jsem zachovala, aby měly recepty ten správný půvab.

Jablkový nákyp

  • 10 dkgr. másla se tře se 20 dkgr. cukru, přidá se trochu utlučené skořice, 8 žloutků, 14 dkgr. strouhané housky, 7 dkgr. hrubě rozsekaných mandlí, 40 dkgr. na tenké plátky nakrájených jablek a z 8 bílků sníh. Nyní dej vše do formy vymazané máslem, houskou vysypané a houskou tence vyložené a nech v páře upéci. 

Jablkový koláč 

  • Vezmi na vál 12 dkgr. mouky, rozdrob do ní 12 dkgr. čerstvého másla, přidej k tomu 12 dkgr. opařených a umletých mandlí sladkých, jemně sekanou citrónovou kůru, 2 na tvrdo uvařené a prolisované žloutky, 12 dkgr. tlučeného cukru a vše dohromady zpracuj se 3 syrovými žloutky. Utvoř z toho těsta 2 placky tlusté asi 1 cm. Jednu polož na máslem pomazaný plech, pomaž nádivkou  pokryje druhou placku a upeč do zlatova. Upečený nakrájí se na úhledné kousky.Nádivka:Oloupej a na kousky nakrájej pěkná jablka, dej na kamenný kuthan, přidej pod ně malý kousek dobrého másla, kápni trochu vody, dle sladkosti jablek dej cukru, trochu skořice nebo citronové kůry a hrst očištěných čerstvých hrozinek. Nech jablka tak dlouho na plotně, až jsou produšena, pak je odstav, nech vychladnout a vychladlými koláč naplň jako výše udáno.

Jablkovec

  • Sloupni se žemliček červenou kůrku, skrájej je na lístky, slož do mísy a pokrop je mlékem, by změkly. Oloupej jablka a skrájej na drobné řízky. Vyjmaž formu máslem, vylož ji vrstvou housek, pokrop je máslem a na ně pokládej vrstvu jablek. Tuto posyp  cukrem, hrozinkami, mandlemi sekanými a zase začni klásti housky. Tak pokračuj, až je všechno vyčerpáno a forma plná. Navrch pokládej housky, pokrop máslem a dej to do páry vařiti na 3/4 hodiny. Zatím svař s cukrem bílé víno (dle velikosti si urči míru) a polij jím jablkovec ve formě. Pak to dej do trouby na 1/4 hodiny péci.

Jablka ve sněhové závěji

  • Dej na vál 10,5 dkgr. mouky, 7 dkgr. másla, 3,5 dkgr. cukru, trošku citronové kůry a 2 žloutky. Zpracuj to dohromady, rozválej na kulatou placku, udělej kolem z těsta váleček a dej péci. Na upečený koláč poklad' na víně dušená jablka (čtvrtky). Že 4 nebo 6 bílků ušlehej tuhý sníh, přimíchej vanilkový cukr(polovic cukru zašlehej, polovic zamíchej). Na jeden bílek se počítá 3 nebo 3,5 dkgr. cukru. Na jablka natřes hodně do výše sněhu a na chvíli do trouby  zčervenati. Též se mohou dáti dušená jablka jen na mísu bez koláče a sněhem vysoko pokrýti. V tom případě dávají se s mísou do trouby, aby sníh zrůžověl. 

Žemlový smaženec

  • Tři pilně na míse 14 dkgr. másla, pak přimis k tomu citronovou kůru, 20 dkgr. cukru, 8 žloutků, 7 dkgr. mandlí na hrubou rozsekaných a 7 dkgr. hrozinek. Měj připravena oloupaná a na drobno nakrájená jablka a na kostečky nakrájené housky, které navlaž smetanou. Smíchej vše dobře a utřeným máslem a žloutky a přidej posléze sníh z 8 bílků. Vymaž pekáč máslem  vlož do něho těsto a nech v troubě péci. Upečené posyp cukrem

Kynuté knedlíky 

  • Vypracuje tuhé těsto z 1/2kgr.mouky,2 žloutků, 4dkgr. rozehřátého másla, droždí za 2 hal., 3dkgr. cukru, trochu soli a vlažného mléka. Těsto nech kynout a dělej pak z něho knedlíky  plněné jablečnými povidly, nech je na pomoučněném pěkně znovu kynout a vař pak ve slané vodě 5 minut. Když se vyndají,každý se trochu natrhne vidličkou nebo špýlem. Složené na mísu pomastí se převařeným máslem, posypou syrečkem neb mákem a dobře pocukrují. 

Smažená jablka

  • Pěkná jablka oloupej, vykroj a naplň zavařeninou. Nyní umíchej těsto jako na kapání, osol, oslad' a mlékem na husto zkloktej. Nadívaná jablka omoč kolkolem do těsta a obal v housce strouhané, kterou jsi dříve cukrem a sekánými ořechy promíchala. Klad' je pak do kuthanu s rozpáleným máslem převařeným, nech usmažiti a posyp cukrem.

Recepty jsem čerpala z "Kuchařské knihy" ( r. 1914).

Vydána péčí spolku Domácnost-Česká škola kuchařská.

Kniha byla věnována památce M. D. Rettigové. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%