Potřebujeme:
250 g dětských piškotů
125 g másla
250 g tvarohu
250 g dolnopaseckého sýru nebo jiného smetanového sýru
400 g dýně hokaido
100 g zakysané smetany
175 g cukru moučka
3 vejce
Postup:
1. Dortovou formu o průměru 26-30 cm vyložíme pečicím papírem. Piškoty rozdrtíme v robotu najemno a přidáme měkké máslo. Vzniklou hmotu důkladně promícháme a upěchujeme do dortové formy. Uhladíme povrch a vytvarujeme nižší okraj. Na chvíli dáme do lednice.
2. Dýni hokaido nakrájíme na plátky nebo kostky a pečeme při teplotě 180 °C 20 minut. Pak dáme zchladit. Vychladlou ji rozmixujeme v robotu na dýňové pyré.
3. Sýr a tvaroh vyšleháme s cukrem, smetanou a vejci a pořádně promícháme s dýňovým pyré. Horkovzdušnou troubu si mezitím předehřejeme na 160 °C.
4. Vše vložíme do formy na připravený piškotový základ, uhladíme a pečeme zhruba 45 minut, až se střed koláče jen jemně chvěje. Po vypnutí trouby v ní necháme koláč ještě zchladnout, aby se nepotrhal.
5. Cheesecake nařežeme na klínky, ozdobíme a podáváme.
"Dýně je zajímavá nejen chuťově, ale i barvou, takže umí hezky rozzářit servírovaný pokrm,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař hotelu Lanterna, který recept připravil!