Dobrý podzimní den, přátelé.
Původně jsem chtěla psát o něčem úplně jiném, ale kapitola "Staročeské mléčné pokrmy" mě skutečně zaujala. Posuďte sami, jsou víc než zajímavé.
Dobrá smetanná polívka
- Vzíti hustú kyselú smetanu, lžičku mouky, vod třech vajec žloutky a tak mnoho vody, až by dosti bylo, mezi to vlíti a dobře spolu sklektati a tak vřeti nechat, a do ně kúsek masa vložiti a deperv osolit,když se má právě na stůl dávati, sic by se sevřela. (deperv - teprve,sevřela - srazila)
Ze sýra polívka
- Vzíti dobrého parmazánu neb jiného sejra a skrájet ho do hovězí polívky a nechat to dobře sevřít, že dvouch nebo s třech ten žloutek do tej polívky, když by vřela, dáti a zamíchati. Tolikéž smetany 2 lžičky mezi to dáti a drobet muškátovýho květu a šafránu. Potom na sušený topinky tu polívku vlíti a tak jest hotová.
Knedle dobrý
- Vzíti smetany, jedno nebo dvě vejce, do hrnečka mouky bílý, nakrájeti žemličku, zamíchati to dobře, udělat těsto nehrubě hustý, vosolit, brát na lžíci, házeti do vřelý smetany, pak tu smetanu s těmi knedly na mísu dáti, kdo chce, může je u vodě vařiti, potom na mísu knedle dáti, máslem políti.
Knedle krupičný hrubě dobrý
- Vezmi krupice, některý vejce, trochu vody neb smetany, kousek másla, vraž do krupice, nakrájet žemličky na kostky, usmažiti,dát do toho, dávat do vřelý vody, jak velké knedle míti chceš, potom vyložit na mísu, políti máslem.
Japka celá, jak se smažit mají
- Vobloupají se míšeňský japka, vohryzek z nich vyvrtej pryč, potom vzíti 2 žloutky, vína a mléka dosti, drobet bílý mouky, to tak zavrtěti a rozmíchati, aby to tak hustý, co těsto na voplatky, vosladit cukrem kapka, vomakovati a smažiti na másle. (vomakovati-obalovati)
Rejžový šišky
- Vezmi rejži, uvař jí v dobrý smetaně jako kaši aby hustá dobře byla. Když se uvaří, vykydni na cínovou mísu, aby vychladlé. Potom krájej obdýlný šišky, zmíchej mouku a cukrem, dej drobet víceji mouky než cukru, vobaluj ty šišky dobře v tý mouce s tím cukrem, smaž na horkým másle. Až uštíralý budou, vyndej na mísu, posyp cukrem.(uštíralý-osmažený)
Kterak se vdolky dělati mají
- Vezmi hustou smetanu a pěknou mouku.Na jeden žejdlík té smetany vezmi velký 3 lžíce mouky, málo trochu vosol, rozdělej a tluč tak dlouho, až by v něm žádný chuchvalce nebyly, 3 neb 4 vejce do toho zamíchej. Vezmi pánvičku plechovou a namaž ji máslem, měj čerstvý uhlí a rozpuštěný máslo vždycky pohotově. Takto na pánvičku vlej, jen co by dno přikrylo, tehdy vlej zase trochu másla.
Pečeně telecí neb beranec uherským obyčejem
- Pečeni telecí jednu neb dvě vymoč čistě u vodě, našlo a daj na rožeň, ať se pekou. A když se na poly upekou vezmi čistého cukru s puol libry, daj do pánvice, a přiraz 10 neb 20 vajec, a přisyp bílé mouky s hrst, ať se vše spolu tře, a přílí malvazí žejdlík neb půl, ale vína jiného žádného,neb by tak silné vůně nebylo, přispiž květu muškátového, i polévajž tím těstem ty pečeně až se na nich kabát udělá. A když se upekou, udělej pod ně šalše takto:orosej mandlí, což můžeš najdrobněji a dej řeckého vína, smetany a pole tím pečeně zespod.
Recepty jsou ze Sborníku kuchařských předpisů že 16. a 17.století.
Byly uvedeny v knize Moderní mléčná kuchařka. Autoři - Dr. Ing. Miloš Teplý, Růžena Plavcová, Věra Rumlová a Jaroslav Vinš. Avicenum, Zdravotnické nakladatelství,Praha 1981