Přátelé, minule jsem se rozepsala o lidové kuchyni dost staršího data. Tak teď se budu snažit napsat něco, co se dá přečíst i bez slovníku starodávné češtiny. Ačkoliv svoje kouzlo určitě měla.
Tak jsem si vzpomněla a našla recepty poměrně mladšího data. Jedná se o recepty, jsou opravdu zajímavé a dá se říci, že ani finančně nikoho nezruinují. A mám pocit, že si vybere opravdu každý. Budu se věnovat nyní tolik oblíbené drůbeži.
Kuchyň je to zajímavá a v dnešní době by se hodilo označení regionální kuchyně.
Všechny recepty jsou pro 5 osob.
Kachna po horácku
- 1 kachna, 10 dkg sádla, 1 větší cibule, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, 80 dkg růžičkové kapusty
Kachnu naporcujeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a opečeme na sádle se zpěněnou cibulkou. Podlijeme a dusíme do měkka. Růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a přidáme ke kachně. Krátce podusíme a podáváme s vařenými brambory.
Slepice po svratecku
- 1 kg slepice, sůl, mletý pepř, 10 dkg kořenové zeleniny, 4 paprikové lusky, 4 rajčata (případně 1/2 litrová sklenice zeleninového leča), 1 pórek, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 5 dkg tvrdého sýra.
Opranou a očistěnou slepici rozčtvrtíme a spolu s kořenovou zeleninou uvaříme v osolené vodě. Maso vykostíme a nakrájíme na kostky. V rozehřátém oleji orestujeme nakrájené paprikové lusky, rajčata, na kolečka nakrájenou cibuli a pórek. Pak přidáme maso, koření, orestujeme, podlejeme vývarem a podusíme. Těsně před podáváním posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem.
Slepice po horácku
- 1 kg slepice,1 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 5 dkg slaniny,15 dkg žampiónů, 2 lžíce jeřabinového kompotu, kořenová zelenina, 15 dkg jablek
Opranou a očištěnou slepici rozčtvrtíme a dáme vařit do studené vody, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a osolíme. Měkké maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájenou na kostičky rozpustíme na oleji, přidáme na plátky nakrájené houby, jeřabinový kompot, orestujeme, podlijeme vývarem, přidáme maso a podusíme. Dochutíme solí a případně pepřem. Takto připravenou směs klademe na velký bramborák a zdobíme jablkem rozkrájeným na kolečka a zbaveným jádřince.
Žďárský rožeň
- 1 kuře, 25 dkg vepřové kýty, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 15 dkg kapie, 10 dkg žampiónů, 5 lžic oleje, plnotučná hořčice
Vykostěné maso z kuřete nakrájíme na plátky stejně jako kýtu, částečně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme strouhaným česnekem. Napichujeme na špejli střídavě s kousky žampiónů a plátky kapie. Opečeme na oleji, mírně podlijeme, přidáme hořčici a krátce podusíme. Podáváme s opékanými bramborami.
Jelikož se blíží svátek sv.Martina, budou jistě v mnoha domácnostech připravovat husu.A proto jsem přidala i následující recept.
Husa po vesnicku
- 1 menší husa, sůl, kmín, 90 dkg kyselého zelí, 2 větší jablka, 2 brambory, cibule
Opranou a očištěnou husu osolíme, nakmínujeme, podlejeme vodou a pečeme při občasném podlévání. Upečenou vyndáme, do výpeku dáme překrájené zelí, jemně nakrájenou cibuli, orestujeme, podlijeme vodou a dusíme. Pak přidáme jemně nastrouhané brambory a jablka a necháme podusit. Vhodnou přílohou jsou chlupaté knedlíky.
A také předkrm s drůbežím masem. Je sice pracnější, ale výsledek stojí za to.
Sázavské jablko
- 5 větších jablek, 5 dkg eidamského sýra, 5 dkg sladkokyselých okurek, 5 dkg kapie, 15 dkg bílého jogurtu, 2 cl bílého vína, sůl.
Obloha: 5 dkg žampiónů,15 dkg šunky, 2,5 dkg citrónu, 2 dkg zavařených jeřabin, 5 dkg aspiku, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, petrželka.
Jablka zbavíme slupky, ostrou malou lžičkou vydlabeme větší vnitřek a na konci necháme dno asi 5 mm vysoké. Připravená jablka dáme do studené vody s přidáním kyseliny citrónové. Pak zavaříme vodu s kyselinou citrónovou, vložíme do ní jablka, oblanžírujeme, zchladíme ve studené vodě a okapaná naplníme připraveným salátem. Sýr, okurky a kapii nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme víno a pojíme s jogurtem. Naplněná jablka ozdobíme kornoutkem ze šunky, plátkem citrónu, plátkem povařeného žampiónu ,jeřabinami a petrželkou. Vše nakonec potřeme vlažným aspikem.
Mám pocit, že si vybere opravdu každý, a proto vám všem přeji dobrou chuť.
Fotografie na úvod článku je sice jen jídelna, ale mně se moc zalíbila. Dýchá z ní domácí pohoda, krásný je příborník s fotografií v rámečku. A to ani nemluvím o pohledu z okna do kraje.
K článku jsem přidala (jak mívám ve zvyku) dvě opravdu staré a hezké fotografie.
A ještě jsem na konec článku přiložila 2x reprofoto jídel, o kterých zde píšu.
Recepty jsem vybrala z Horácké kuchařky. Je to sešitek, který vydalo nakladatelství MARK. Tisk - Typografie v Brně. Autor receptů je mistr kuchař František Močický.