Přátelé, vánoční svátky jsou u nás již tradičně spjaty s dobrou kuchyní. Minule jsem psala o kapru v různých úpravách.
A protože na další sváteční dny mnozí z vás připravují i drůbež, tak jsem několik receptů vyhledala. Tentokrát to budou recepty z různých koutů Evropy. Ostatně posuďte sami, třeba vás budu inspirovat.
Plněná kachna - Bulharsko
- Kachna, 200 gr mletého telecího masa, 4 lžíce sádla, 1 cibule, 2 sklenky vína,1 lžíce rajčatového protlaku, mletá paprika, petrželka, bobkový list, sůl
Kachní játra nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na 2 lžících sádla, přidáme mleté telecí maso, sůl, mletou papriku, usekanou petrželku, 2 lžíce vína a játra. Promícháme a naplníme do kachny. Kachnu sešijeme, opečeme na sádle po všech stranách do červena, podlijeme vařící vodou s vínem, přidáme rajčatový protlak, mletou papriku, bobkový list, sůl a dusíme na mírném ohni do měkka. Měkkou kachnu nakrájíme na porce, šťávu přecedíme.
Pečená husa - Švédsko
- Husa, 1/2 citrónu, 20 švestek, 2 lžíce bramborové mouky, pepř, sůl
Dobře omytou a osušenou husu potřeme na povrchu citrónovou šťávou. Omyté švestky uvaříme do měkka, vyjmeme a odstraníme pecky. Jablka oloupáme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky, smícháme se švestkami a naplníme do husy. Oba konce sešijeme, husu osolíme, opepříme, vložíme na pekáč, pokryjeme jej alobalem, jehož okraje dobře upevníme k okrajům pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Asi po 2 hodinách alobal sejmeme, šťávu slijeme, husu vložíme na 5 - 10 minut zpět do trouby a kůžičku necháme zhnědnout. Sádlo ze šťávy slijeme šťávu zahustíme bramborovou moukou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme. Podáváme s opečenými bramborami a s červeným zelím.
Kachna s olivami - Španělsko
- Mladá kachna, 30 gr másla, 60 gr hladké mouky, 4 cibule, 6 mrkví, 6 dcl vývaru nebo vody, 3 dcl bílého vína nebo madeiry, velká plechovka rajčatového protlaku, 4 tucty oliv, petrželka, pepř, sůl, olej
V pekáči rozehřejeme máslo a lžíci oleje, přidáme dobře očištěnou a osušenou kachnu a na plátky nakrájené cibule a mrkve. Kachnu pomalu opečeme do zlatova po všech stranách (asi 20 minut), pak ji vyjmeme. Máslo zaprášíme moukou, dobře rozmícháme, zalijeme vínem a rajčatovým protlakem rozmíchaným s trochou horké vody, přidáme zpět kachnu, petrželku, pepř a sůl, podlijeme trochou vývaru a dusíme asi 1 hodinu. Olivy ohřejeme v horké vodě, vyjmeme pecky a přidáme do šťávy.
Pečená kachna s pomerančovou omáčkou - Anglie
- Kachna o váze 2,5 kg, 15 gr hladké mouky, 3 dcl vývaru z drůbků, 4 pomeranče, cibule, pepř, sůl
Náplň : 30 gr dobrého margarínu, 2 malé cibule, 90 gr čerstvé strouhanky, 2 rovné lžičky jemně nakrájené petrželky, 1 vejce, 1/2 lžičky sušené šalvěje, pepř, sůl, řeřicha na ozdobu
Omáčka : 1 pomeranč,1,5 dcl vody, 3 dcl vody, 3 dcl vývaru z drůbků, sklenka šery, 1 lžička škrobové moučky, sůl
Z drůbků, hrubě nakrájené cibule, pepře, soli a 1,25 l vody připravíme vývar. Do horní části břišní dutiny kachny vložíme nádivku a kůži sepneme jehlou na masové závitky. Kachnu vložíme do pekáče, prsíčka a stehýnka propícháme, pokryjeme alobalem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Pak alobal odstraníme, prsíčka a stehýnka opět napícháme, poprášíme moukou a pečeme dalších 20 - 30 minut.
Oloupané pomeranče nakrájíme příčně na silnější kolečka, zrníčka odstraníme a 1/4 hodiny před dopečením obložíme kolem kachny. Kachnu vložíme na mísu, ozdobíme řeřichou a obložíme kolečky pomeranče. Ze šťávy slijeme všechen tuk, přidáme 1,5 dcl vývaru, pepř, sůl, seškrábneme výpečky, povaříme a nalijeme pod kachnu. Podáváme s omáčkou.
Příprava omáčky: Z pomeranče tence skrojíme oranžovou kůru, nůžkami ji nastříháme na proužky velikosti zápalky a povaříme 10 minut v mírně osolené vodě. Do vývaru z drůbků přidáme šťávu z pomeranče, měkkou pomerančovou kůru, přivedeme k varu a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve lžíci prochladlého vývaru z pomerančové kůry. Omáčku krátce povaříme, přidáme šery a nalijeme do omáčníku.
Příprava náplně : Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na margarínu, sejmeme z plotýnky a přidáme strouhanku, pepř, sůl,bylinky a nakonec rozšlehané vejce.
A nakonec také něco od nás.
Pavlovská kachna
- 1 kachna, 150 gr předního hovězího, 150 gr vepřového bůčku, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce strouhanky, 8 vajec,100 gr žampiónů, 2 nožičky tenkých párků, 1 lžíce hladké mouky, 500 gr kyselého zelí,100 gr brambor, 1 jablko, 50 gr cukru
Opranou a očištěnou kachnu vykostíme a rozložíme ji na plát. Tam, kde je silnější vrstva masa, ji seřízneme a doplníme na tenčí vrstvu masa, naklepeme, osolíme a plát naplníme. Hovězí a vepřové maso jemně umeleme společně s cibulí a česnekem. Přidáme 2 vejce, pepř, na plátky nakrájené žampióny a vypracujeme těsto, kterým pokryjeme připravený plát vykostěné kachny. 6 natvrdo uvařených vajec oloupeme, špičky skrojíme a vnitřek vypíchneme trubičkou do průměru tenkého párku. Párek provlékneme vejci, zbytek vajíčka pokrájíme a zatlačíme do masové fáše. Vejce s párkem položíme do středu plátu kachny, srolujeme, stáhneme provázkem, osolíme a dáme péct. Upečenou kachnu vyjmeme, do výpeku dáme překrájené zelí, podlijeme vodou a podusíme. Před změknutím vložíme jemně nastrouhané brambory a nastrouhané jablko, zamícháme, dochutíme cukrem a solí a podusíme.
Porce kachny podáváme s připraveným zelím, vhodnou přílohou je bramborový knedlík. Takto připravenou kachnu (ovšem bez zelí) je možné podávat i jako studený předkrm.
Recepty jsem čerpala z:
1.) knihy : Co chutná v Evropě (r .v. 1979) - autorka Libuše Vlachová
2.) sešitu : Horácká kuchařka - autor František Mořický (r .v. neuveden)
Pod článek jsem přidala, jak mívám ve zvyku, také 2 kresby drůbeže z mého archivu starých kuchařských knih.
Přeji všem dobrou chuť.