Dobrý den přeji všem, kteří rádi vaří a pochopitelně i jedí.
A nejen naši českou a moravskou, mimochodem vynikající, kuchyni.
Psala jsem o tom, že kuchyně Orientu je nejen pro vegetariány. Proto dnes uvedu i recepty, kde je hlavní složkou maso. Bude to směs receptů z různých zemí. Takže se v klidu posaďte a vybírejte.
Ilustrační fotografie všech dnes uvedených receptů jsou dole pod článkem.
Kuře na jehlách - Jakotori - Japonsko
- 500 gr vykostěného kuřecího masa, játra ze 6 kuřat, 1 cibule, 4 póry, 5 cl saké, 2 lžičky cukru, 1 stroužek česneku, 2 zelené papriky, 1 dcl sójové omáčky, 5 cl mirinu (sladké saké), 2,5 cm zázvoru, 1/4 lžičky glutamátu sodného, 1/4 lžičky kayenského pepře
Kuřecí maso, papriku a cibuli nakrájíme na kousky, játra na čtvrtiny. Póry nakrájíme na kousky o délce 25 mm. Na jehly nabodáme vždy 2 kousky kuřete a po jednom kousku cibule, papriky, póru a jater Začínáme a končíme masem. Česnek a zázvor jemně nasekáme, smícháme se sójovou omáčkou, mirin, saké, cukrem, glutamátem a kayenským pepřem a v menší nádobě přivedeme do varu. Horkou marinádou přelijeme připravené jehly a necháme marinovat 30 minut. Poté grilujeme 2 až 3 minuty po každé straně. Znovu je ponoříme do marinády a grilujeme, až je maso měkké.
Vepřové s dýní - Japonsko
- 750 gr dýně, 250 gr libového vepřového masa, 4 dcl daši nebo kuřecího vývaru, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, glutamát sodný, 1 lžíce sójové omáčky.
Maso nakrájíme na kostky o hraně 25 mm. Dýni oloupeme a nakrájíme na trochu větší kostky. Maso zprudka opečeme do hněda na oleji, vyjmeme jej, podle potřeby přidáme trochu oleje a opečeme dýni do světlehněda. Slijeme přebytečný olej a vrátíme na pánev maso. Osolíme, opepříme, přidáme trochu glutamátu a vlijeme daši nebo vývar. Uvedeme do varu, přidáme sójovou omáčku a při "utajeném" varu pokračujeme, až dýně změkne a tekutina se téměř odpaří. Podle potřeby dochutíme a podáváme.
Utajený var : vaříme po bodem varu.
Koule z vepřového masa - Butaniku no dango - Japonsko
- 500 gr vepřového masa, 3 sušené houby, 2 mladé cibulky, 1 vejce, 5 cl chlebové strouhanky, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce oleje
- Omáčka : 7 cl saké, 7 cl sójové omáčky, 3 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1/2 lžičky kayenského pepře 5 cl daši nebo jiného vývaru
Houby, předem namočené do studené vody, a cibulky jemně nakrájíme, smícháme je s mletým masem, vejcem, chlebovou strouhankou, sójovou omáčkou, solí a cukrem. Dobře promícháme a tvoříme koule o průměru 25 mm. Ty usmažíme v rozpáleném oleji dohněda. Podáváme s omáčkou ze směsi saké, sójové omáčky, octa, kayenského pepře, cukru a vývaru
Vepřové s nudlemi - Butaniku to harusame no sunomono - Japonsko
- 250 gr libového vepřového masa, 2 lžíce sójové omáčky 1/4 lžičky pepře, hladká mouka, 120 gr nudlí harusame, 1 okurka, 4 mladé cibulky, 2,5 cm zázvoru, 5 cl sójové omáčky, 5 cl octa, 2 lžičky sezamového oleje, 1/4 lžičky glutamátu sodného
Maso nakrájíme na nudličky dlouhé asi 5 cm, široké 15 mm a silné 6 mm. Polijeme je sójovou omáčkou, posypeme pepřem a necháme asi 20 minut marinovat. V hrnci přivedeme do varu vodu. Kousky masa vyjmeme z marinády, obalíme v mouce a uvaříme je ve vodě doměkka. Každý kousek bude hotov za několik sekund. Vyjmeme z vody a odložíme.
Nudle uvaříme ve větší nádobě ve slané vodě. Japonské nudle se uvaří velmi rychle, za 4 až 5 minut. Uvařené jsou průsvitné. Propláchneme je studenou vodou.
Okurku nakrájíme na jemné nudličky nebo plátky, lehce posolíme a necháme 30 minut rozležet. Nadbytečnou tekutinu slijeme a okurky osušíme utěrkou. Nastrouhaný nebo mletý zázvor smícháme se sójovou omáčkou, octem, sezamovým olejem a glutamátem. Nudle, maso a okurku naklademe do misek a přelijeme omáčkou. Navrch nasypeme jemně nakrájenou jarní cibulku.
Smažené kuře po javánsku - Ajam goreng djava - Indonésie
- 1 menší kuře, 2 čerstvé chilli papričky nebo 3/4 lžičky kayenského pepře, 1 cibule, 1 lžička koriandru, 2 makadamové ořechy nebo mandle, 1/2 lžičky laosu (zázvor výraznější chuti), 1 stonek citrónové trávy nebo 1/4 citrónu, jemně nasekaného i s kůrou, 1/4 l kokosového mléka, trocha cukru, sůl, olej na smažení
Kuře očistíme omyjeme a rozdělíme na 8 kousků. V mixéru rozmělníme semena koriandru, potom ořechy (mandle), chilli, cibuli, kurkumu a laos na pastu. Zpracování si usnadníme přidáním trochy kokosového mléka. Přelijeme do pánve, přidáme citrónovou trávu nebo citrón, cukr a kousky kuřete. Promícháme a necháme hodinu rozležet. Potom postavíme pánev na oheň, obsah přivedeme do varu a "utajeně" vaříme, až maso změkne a šťáva se odpaří. V jiné nádobě rozpálíme větší množství oleje a kousky kuřete osmažíme dohněda.
Játra s chilli - Sambal goreng hati - Indonésie
- 500 gr jater, 3 lžičky mletých papriček chilli, 1 a 1/2 cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky trasi nebo sardelové pasty, 1 stonek citrónové trávy nebo 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry, 2 bobkové listy, 1 lžička cukru, 1/4 l kokosového mléka, 1 malé rajče, olej
Z cibule, česneku a chilli zhotovíme jemnou pastu. V pánvi zahřejeme dvě lžíce oleje a opečeme koření do plné vůně a hnědé barvy. Pak vložíme na kostky nakrájená játra a po všech stranách je osmažíme. Nato přidáme trasi, bobkové listy, citrónovou kůru, oloupané a prolisované rajče, cukr a kokosové mléko. Za stálého míchání odpaříme tekutinu. Olej se má oddělovat od jater.
Přeji všem dobrou chuť.
Váš "Karfík".
Recepty jsem vyhledala v knize : Variace na kuchyně Orientu Autoři : Alena Nouzová, Martin Nouza a Karel Nouza
Vydalo nakladatelství Avicenum v r. 1983.