Nedalo mi a opět jsem zalistovala v knize o kuchyni Orientu.
A našla jsem tam dost receptů z indonéské kuchyně. A ta je velice rozmanitá.
Polévka s vejcem - Malajsie
120 gr kuřecího, hovězího nebo vepřového masa, 1 l kuřecího nebo hovězího vývaru, 2 mladé cibulky s natí, 1 a 1/2 lžíce oleje 1 vejce, 1 stroužek česneku
Maso nakrájíme přes vlákno na velmi tenké plátky. Česnek utřeme a opečeme ho dohněda na oleji. Přidáme k němu maso a opékáme, až maso změní barvu. Pak přilijeme vývar a asi 5 minut "utajeně" vaříme. Pánev stáhneme z ohně a do polévky opatrně vmícháme lehce rozšlehané vejce. Nakonec přidáme jemně nakrájenou cibulku.
Grilovaná ryba po javánsku - Pangang ikan baval djava
1 ryba (platýz, pražma, flundra aj.), 5 červených chilli papriček nebo 1 a 1/2 lžičky kayenského pepře, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce cukru, 1 lžička másla, 1 silný řez citrónu, 3 stroužky česneku
Rozetřeme česnek a smícháme ho se lžící sójové omáčky a lžící vody. Rybu očistíme, potřeme ji česnekovou pastou a 1 hodinu marinujeme. Grilujeme ji při velmi mírné teplotě a potíráme zbylou pastou Když je ryba měkká, přelijeme ji rozpuštěným máslem,posypeme chilli, polijeme zbylou sójovou omáčkou, pokapeme citrónem a podáváme.
Žlutá rýže po javánsku - Nasi kuning
500 gr rýže, 1/4 až 1/2 l kokosového mléka, 1 bobkový list, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky laosu (chuťově výraznější druh zázvoru), 2 lžičky másla
Rýži dobře promyjeme a okořeníme ji. Vaříme ji v takovém množství, aby se tekutina vstřebala, když je rýže poloměkká. Pak vlijeme kokosové mléko, omastíme a dále vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Občas zamícháme, aby se rýže nepřichytávala ke dnu. Podáváme ji horkou, ozdobenou proužky omelety, smaženými cibulovými vločkami, jemnými řezy okurky nebo masovými nudličkami abon.
Křupavé masové nudličky abon
500 gr svíčkové nebo zadního hovězího masa, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1/2 lžičky kmínu, štáva z 1/2 citrónu 2 lžičky cukru, 1 dcl hustého kokosového mléka, 1 dcl oleje, mletý pepř a sůl podle chuti
Maso zbavíme tuku a pod pokličkou nebo v tlakovém hrnci je uvaříme doměkka. Pak je vyjmeme, naklepeme tupou stranou paličky a vidličkou roztrháme na jednotlivá vlákna Ta smícháme v pánvi s mletým kořením, jemně nasekanou cibulí a utřeným česnekem. Pak je dusíme v kokosovém mléce za občasného míchání, až se mléko vstřebá. Pak přilijeme olej a usmažíme masová vlákna do křupava. Přesypeme na síto a necháme dobře okapat, trochu je ještě vymačkáme, aby byla co nejsušší. Vidličkou vlákna opět rozvolníme a osušíme je na savém papíru.
Cibulové vločky - Goreng bavang
Cibuli oloupeme, rozřízneme a nakrájíme na jemné plátky. Ty rozprostřeme na papír nebo utěrku a necháme několik hodin oschnout. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a naklademe do něho cibulové plátky tak, aby se nepřekrývaly. Snížíme teplotu a necháme je zvolna zhnědnout, pak obrátíme. Nesmíme je připálit! Když jsou dobře osmažené, vyjmeme je a rozložíme na savý papír. Chladné a suché můžeme v uzavřené nádobě určitou dobu uschovat. Solíme teprve těsně před použitím.
Osmažené vonné maso - Empal daging - Jáva
500 gr libového hovězího masa, 2 lžičky koriandru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce tamarindové (reveňové nebo citrónové) šťávy, 1dcl oleje, 2 lžíce smažených cibulových vloček, sůl a pepř
Maso nakrájíme na velmi tenké (3 mm) plátky velikosti 5 X 5 cm. Ochutíme je směsí mletého koriandru, česneku, soli, pepře a ovocné šťávy. Povaříme je v 5 cl vody, až se tekutina vstřebá. Pak je osmažíme na rozpáleném oleji dohněda, naklademe na nahřátý podnos a posypeme cibulovými vločkami.
Neodmyslitelným doplňkem indonéských jídel jsou sambaly. Nahrazují totiž u nás tolik oblíbenou hořčici a okurky. Bez sambalu si Indonésané nedovedou svoji kuchyni představit. Proto si správný Indonésan s sebou na cesty do ciziny vždy bere malý džbánek sambalu.
Rybí sambal - Sambal terasi
2 lžíce kayenského pepře, 1 cibule, 1 lžička sardelové pasty nebo pasty z krevet, šťáva z 1/2 citrónu, sůl
Kayenský pepř, jemně nasekanou cibuli, sardelovou pastu a sůl zpracujeme v jemnou pastu. Vmícháme do ní citrónovou šťávu a necháme ji rozležet.
Sambal z arašídů - Sambal bubuk dari ketjang
60 až 120 gr arašídů, 1/4 lžičky trasi nebo sardelové pasty, 1 čerstvá chilli paprička nebo 1/2 lžičky kayenského pepře, 1/2 listu bazalky, trocha cukru, sůl
V pánvi osmažíme v oleji arašídy a v mixéru nebo v hmoždíři je rozdrtíme spolu s ostatními složkami.
Venkovský Sambal - Sambal lada uap
5 papriček chilli, 1 velká cibule, 2 rajčata, 1 ančovička nebo 1 lžička pasty z krevet či garnátů, sůl
Chilli, čtvrtky cibule a rajčata uvaříme v páře doměkka. Rozmixujeme je s ančovičkou nebo s pastou z krevet a osolíme.
A na závěr vám všem může "Karfík" jenom popřát : "Selemat makau! ", což v překladu znamená Dobrou chuť.
Recepty jsem vyhledala v knize Variace na kuchyně Orientu. Autoři Alena Nouzová, Martin Nouza a Karel Nouza. Rok vydání 1983.