Dobrý den, přátelé dobrého jídla.
Tentokrát jsem svoje povídání o gastronomii nasměrovala na sever Evropy. A bude to skandinávská kuchyně.
Je to kuchyně velice zajímavá a převažují v ní pokrmy z ryb. A jsou zde také v hojné míře pokrmy, kde je hlavní surovinou mléko a sýry. Protože receptů je opravdu mnoho, bude mít moje psaní o skandinávské kuchyni 3 díly. Nerada bych zapomněla na něco dobrého z té které země. Tentokrát se budu věnovat kuchyni d á n s k é.
Pivní polévka s chlebem
- 250 gr žitného chleba, 1/8 l vody, 2 láhve světlého piva, cukr, 2 dcl smetany, strouhaná citrónová kůra
Na malé kousky nakrájený chléb namočíme na několik hodin do směsi vody a 1/2 l piva. Pak je vaříme asi 20 minut, prolisujeme, přidáme zbylé pivo, krátce povaříme, přidáme smetanu, cukr a citrónovou kůru.
Jablečná polévka
- 700 gr drobně nakrájených, očištěných jablek, šťáva z celého citrónu, 1,5 dcl jablečného moštu, skořice, cukr
Jablka zalijeme vodou, aby byla potopena, a rozdusíme na malém ohni. Pak je prolisujeme, přidáme ostatní přísady a ihned podáváme Polévku můžeme také zahustit lžící bramborové nebo kukuřičné moučky kterou v polévce povaříme 2 minuty.
Pečené šunkové závitky se sýrem
- 8 plátků šunky, 30 gr másla, 30 gr hladké mouky, 1,5 dcl mléka, 150 gr tvrdého sýra, 8 tenkých plátků sýra, 2 žloutky, 2 lžíce rajčatového protlaku zředěného 4 lžícemi mléka pepř, sůl
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji 1,5 dcl mléka krátce povaříme a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky, pepř, sůl, 150 gr na kostičky nakrájeného sýra a ohřejeme, až se sýr roztaví a směs je hladká. Připravenou směs rozdělíme na plátky šunky, stočíme je a urovnáme do vymaštěné zapékací misky. Závitky přelijeme rajčatovým protlakem s mlékem, poklademe plátky sýra a zapečeme v horké troubě.
Vepřová žebírka s jablky a sušenými švestkami
- 8 tenkých vepřových žebírek, 1 jablko, 8 sušených švestek, pepř , sůl, olej
Vepřová žebírka naklepeme, 4 žebírka poklademe plátky jablka a odpeckovanými švestkami, příklopíme zbylými žebírky, okraje spíchneme párátky, osolíme a opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji.
Vařená treska s hořčicovou omáčkou
- 600 gr rybího filé, 30 gr másla, pepř, sůl, citrónová šťáva
Omáčka : 30 gr másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 dcl rybího vývaru, 1 lžička hořčice, 2 lžíce smetany, pepř, sůl
Opláchnuté rybí filé nakrájíme na 4 porce, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, vložíme na pánvičku, přidáme máslo a několik lžic vody, pokryjeme pomaštěným pergamenem (pečicím papírem) a upečeme do měkka Podáváme s hořčicovou omáčkou.
Příprava omáčky :Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Přidáme hořčici, pepř, sůl a nakonec smetanu.
Šunkový kastrolek a makaróny
- 200 gr šunky, 250 gr makarónů, 50 gr másla, 3 vejce, 2 dcl mléka nebo smetany, 4 lžíce tvrdého strouhaného sýra, sůl
Makaróny uvaříme v osolené vodě do měkka, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Šunku nakrájíme na kostičky osmažíme na polovině másla, promícháme se sýrem a makaróny, rozestřeme do máslem vymazané zapékací misky. Zalijeme mlékem (nebo smetanou) rozšlehaným s vejci a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Podáváme s rajčatovou nebo žampiónovou omáčkou
Míchaný salát z červené řepy
- 2 nakládané červené řepy, 2 jablka, 1 mladý celer, 100 gr majonézy
Červenou řepu, oloupaný celer a jablka nakrájíme na tenké nudličky, přidáme majonézu, dobře promícháme a necháme v chladničce půl hodiny proležet. Podáváme s dílky citrónu
Čokoládový koláč s mandlemi
- 100 gr másla, 60 gr cukru, 180 gr hladké mouky, 3 vejce, dezertní lžička kypřícího prášku, 1 dcl mléka, 100 gr čokolády na vaření, 60 gr mandlí
Změklé máslo vyšleháme s cukrem v lehkou pěnu, postupně vmícháme žloutky, pak mouku prosátou s kypřícím práškem, mléko strouhanou čokoládu a strouhané mandle. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozestřeme do koláčové formy (o průměru 20 cm) vyložené pergamenovým nebo pečicím papírem, potřeným máslem, a upečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 1 1/4 hodiny).
Dánové mají ve veliké oblibě chlebíčky, které obkládají převážně sýrem, krevetami, lososem, sardelkami, slanečky, vejci a chřestem. Ilustrační foto k chlebíčkům je pod článkem.
Dobrou chuť vám přeje "Karfík".
Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě Autorka Libuše Vlachová. Vydalo Avicenum v roce 1979.