V minulém článku o skandinávské kuchyni jsem psala, že je tak bohatá a rozmanitá, že si zaslouží víc dílů. A proto se tentokrát zaměřila na kuchyni norskou.
Rybí polévka s knedlíčky
- 40 gr másla, 30 gr hladké mouky, 1,2 l rybího vývaru (připraveného z rybích hlav, kostí a kůže), 30 gr jemně nakrájené cibule, 2 lžíce kyselé smetany, pepř, sůl
Knedlíčky : 200 gr rybího masa bez kostí, 1 lžička bramborové mouky, 19 gr másla, 1 lžíce smetany, trochu vařícího mléka, muškátový květ, pepř, sůl
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji zředíme vývarem přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Pak vmícháme cibuli, smetanu, pepř sůl a rybí knedlíčky a krátce povaříme.
Příprava knedlíčků : Maso 2-3 x umeleme, dobře rozšleháme se solí v tuhé těsto, vmícháme mouku, máslo, koření, postupně smetanu a mléko a utvoříme malé knedlíčky.
Krevetový salát
- 120 gr uvařených nebo konzervovaných krevet, 150 gr sterilovaného hrášku, 2 lžíce nakrájených okurek, 1 navrdo vařené vejce, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce šlehačky, 2 malá rajčata, 2 lžíce jemně nakrájené pažitky, listy hlávkového salátu, pepř, sůl
Krevety, okurky a okapaný hrášek opepříme a promícháme. Ušlehanou šlehačku vmícháme do majonézy a opatrně vmícháme do připravených surovin. Listy hlávkového salátu rozložíme na misku, na ně navršíme salát, posypeme jemně usekaným vejcem a petrželkou a obložíme dílky rajčat.
Švestková polévka
- 100 gr švestek, 50 gr ovesných vloček, 1 l vody, 1/4 l ovocné šťávy (pomerančový džus nebo šťáva z jablečného nebo švestkového kompotu) , cukr
Švestky a ovesné vločky uvaříme za občasného zamíchání do měkka (nejméně půl hodiny). Pak přidáme šťávu a cukr a podáváme s domácími suchary.
Rybí kastrolek s rýží
- 500 gr pečené, vařené nebo dušené ryby, 250 gr dušené rýže, 80 gr másla, 15 gr hladké mouky, 2 dcl smetany nebo mléka, 40 gr rajčatového protlaku, 30 gr strouhanky, cukr, sůl, petrželka
Ryby vykostíme, nakrájíme na proužky, urovnáme ve vrstvách střídavě s rýží do kastrolku vymaštěného máslem. Každou vrstvu posypeme jemně nakrájenou petrželkou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji smetanou nebo mlékem, přidáme rajčatový protlak, pepř, sůl, trochu cukru a dobře provaříme.
Treska a la Trondheim
- 600 gr rybího filé, 2 menší mrkve, 120 gr očištěného celeru, 1 cibule, 5 krajíčků bílého chleba, 60 gr másla, 2 lžíce strouhanky, pepř, sůl, petrželka
Mrkev a celer nakrájíme na kostičky, cibuli jemně nakrájíme, krajíčky chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Vše smícháme s rozehřátým máslem, solí a pepřem. Do mělkého, máslem vymaštěného kastrůlku vložíme na plátky nakrájené, osolené rybí filé, poklademe je zeleninovou směsí a posypeme strouhankou. Upečeme v dobře vyhřáté troubě (asi 30 minut), ozdobíme petrželkou a podáváme s vařenými brambory.
Jehněčí plec dušená v zelí
- 500 gr jehněčí plece bez kostí, 30 gr másla, malá hlávka zelí, 3/4 dcl kyselé smetany, celý pepř, sůl
Jehněčí maso nakrájíme na větší kostky a osmažíme na másle. Osolíme je, přidáme pepř, trochu vody a dusíme pod pokličkou téměř do měkka. Zelí nakrájíme na osminky, odkrojíme košťál, zelí přidáme k masu a dusíme, až je maso i zelí měkké a tekutina odpařená. Podlijeme kyselou smetanou, prohřejeme a podáváme.
Zadělávaná treska se zeleninou
- 600 gr rybího filé, 50 gr másla, 1 pórek, 250 gr fazolek, kousek celeru, 3 mrkve, 4 brambory, 1/2 l mléka, 30 gr hladké mouky, petrželka, pepř, sůl
Celer,mrkev a brambory nakrájíme na malé kostičky, fazolky a pórek na proužky, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme a na mírném ohni uvaříme do měkka. Rybí filé nakrájíme na plátky, osolíme je a dusíme na 20 gr másla do měkka. Ze 30 gr másla a z mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem z vařené zeleniny, osolíme, opepříme a dobře rozšleháme. Omáčku přecedíme, přidáme rybí maso, zeleninu a krátce povaříme. Posypeme petrželkou a podáváme s vařenými bramborami.
Omelety s pomeranči a lískovými oříšky
- 6 vajec, 2 pomeranče, 4 lžičky smetany, 2 lžíce jemně nastrouhaných oříšků, 2 lžičky cukru, špetka soli, máslo na pánvičku, vanilkový cukr na posypání
Vejce dobře rozšleháme se solí a cukrem, smetanou a trochou jemně nastrouhané pomerančové kůry. Na másle připravíme 2 omelety, naplníme je jemně nakrájenou dužinou z pomerančů smíchanou s oříšky, přeložíme, pocukrujeme a podáváme.
Dobrou chuť vám přeje "Karfík".
Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě. Autorka Libuše Vlachová. Vydalo nakladatelství Avicenum v roce 1979.