Dobrý den, přátelé dobré gastronomie.
V dnešním díle se budu věnovat receptům, které jsou oblíbené u našich sousedů na Slovensku.
A slovenská kuchyně má jedno, co my v Čechách, Moravě i Slezsku máme také ve velké oblibě. A to je ovčí sýr bryndza.
A dá se z ní připravit mnoho skvělých jídel. Ostatně, zde je dost dobrá nabídka.
Bryndzová polévka - demikát - 4 porce
- 150 gr bryndzy, 1 malá cibule, kmín, 4 krajíce staršího chleba, 1 litr převařené vody nebo vývar z brambor
Bryndzu vyšleháme s nakrájenou cibulí,rozkrájeným chlebem a rozdrceným kmínem. Zalejeme převařenou osolenou vodou nebo vývarem, promícháme a podáváme.
Bryndzová polévka s nudlem - 4 porce
- 120 gr nudlí, 6 dcl vývaru z nudlí, sůl, mletá červená paprika, kopr, 150 gr bryndzy, 2 dcl mléka
Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme a rozdělíme na talíře. Do 6 dcl vývaru z nudlí přidáme mletou červenou papriku, posekaný kopr, necháme zavařit, přilejeme mléko, zašleháme bryndzu a nalejeme na nudle.
Moc dobré jsou i zavářky do polévek z bryndzy.
Bryndzové nudle - 4 porce
- 160 gr hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 60 gr bryndzy
Do prosáté mouky přidáme vejce, osolíme ,přidáme bryndzu a zamícháme nudlové těsto. Na pomoučněném vále ho rozválíme a nakrájíme na širší nudle, které uvaříme ve vodě. Můžeme je zavářet do hotové polévky.
Hodí se do vývaru z kostí, masa a zeleniny i do zelňačky.
Bryndzové knedlíčky - 4 porce
- 40 gr slaniny, 1 malá cibule, 1 houska, 2 lžíce mléka, 100 gr bryndzy, 1 vejce, pažitka, 50 gr krupice, sůl
Nadrobno nakrájenou slaninu napůl opražíme, přidáme nastrouhanou cibuli, na kostky nakrájenou žemli. Osmažíme do zlatova a pokropíme mlékem. Bryndzu vyšleháme se žloutkem a nakrájenou pažitkou. Přidáme krupici, housku se slaninou, sůl a tuhý sníh z bílku. Uděláme malé knedlíčky, které ihned zavaříme do vařící polévky.
A skvělé jsou pomazánky. Je jich neuvěřitelné množství. Vybrala jsem dvě. Ostatně posuďte sami.
Bryndzová pomazánka z Liptova
- 250 gr bryndzy, 100 gr másla, 1 cibule, 1 lžička červené papriky, kmín, 1 lžička hořčice, 2 lžíce piva, svazek pažitky
Máslo vyšleháme s nastrouhanou cibulí, rozdrceným kmínem, červenou paprikou, hořčicí, nakrájenou pažitkou, bryndzou a pivem.
Můžeme přimíchat i lžičku sardelové pasty nebo kečupu. Když přidáme obě dvě příchutě, vznikne pikantní pomazánka.
Když vynecháme pivo a hořčici a necháme jen pažitku, budeme mít jarní bryndzovou pomazánku.
Bryndzová pomazánka s uzeným masem
- 150 gr bryndzy, 100 gr vařeného uzeného masa nebo šunky, 40 gr másla, 1 lžička hořčice, kmín, pažitka
Do bryndzy zamícháme umleté uzené maso hořčici, kmín a nakrájenou pažitku. Máslo přidáme, jen když je maso málo tučné.
Stejně můžeme připravit pomazánku i ze salámu, masa z uzenáče, lososa i s paštikou.
Existuje také varianta, že ubereme trochu masa a dáme do pomazánky více bryndzy (20 - 30 gr). Jde o to, jak moc máte rádi maso.
A moc dobré jsou i tyto 3 následující recepty.
Bryndzový koláč
- 500 gr polohrubé mouky, 50 gr másla, 1 žloutek, sůl, 20 gr droždí, 3 dcl mléka, 100 gr slaniny, 250 gr bryndzy, 6 lžic zakysané smetany, pažitka, kmín, 1 malá cibule
Do středu prosáté mouky uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí, zalijeme teplým mlékem a necháme zkynout. Přidáme změklé máslo, sůl, žloutek a se zbylým teplým mlékem zamícháme těsto, které necháme na teplém místě kynout. Vykynuté rozválíme na velikost plechu, přeložíme na vymaštěný plech (nebo na pečicí papír) a napůl upečeme. Když se těsto peče, opražíme na kostky nakrájenou slaninu s cibulí do růžova. Těsto vyndáme z trouby, posypeme opečenou slaninou a cibulí, poklademe bryndzou, kmínem, polejeme smetanou, posypeme nakrájenou pažitkou a v horké troubě dopečeme .
Podáváme s kyselým mlékem. Je vhodný jako pohoštění k pivu, vínu nebo čaji.
Křehké bryndzová kolečka (velmi lehké a rychlé na přípravu)
- 300 gr bryndzy, 250 gr másla, 300 gr polohrubé mouky, vejce na potření, sůl a kmín na posypání
Z bryndzy, másla a mouky vypracujeme těsto, vykrájíme z něho kolečka , poklademe je nejdřív na papír, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Bryndzové pirohy - 4 porce
- 1 kg brambor, 120 gr hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 120 gr krupice
Náplň : 200 gr bryndzy, 1 vařená brambora, 2 lžíce mléka, sůl
Na posypání : 100 gr bryndzy, 100 gr slaniny, kopr
Uvařené ještě horké brambory prolisujeme, přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto. Necháme jej vychladnout a do studeného zapracujeme vejce a krupici. Těsto rozválíme na výšku 3-4 mm, na jednu polovinu dáme hromádky bryndzové náplně, přikryjeme druhou polovinou těsta, okolo hromádek přitlačíme a rádýlkem vykrájíme tvary pirohů. Dáme vařit do vroucí vody, potom vybereme, polejeme na kostky nakrájenou osmaženou slaninou, posypeme rozdrobenou bryndzou a nasekaným koprem.
Náplň : Do bryndzy zamícháme uvařenou a prolisovanou bramboru, mléko a podle chuti osolíme.
Podáváme s kyselým mlékem nebo podmáslím.
Recepty jsem čerpala z mých zápisků a výstřižků o jidlech z mléka a sýrech.
2 recepty jsem našla v knížečce Jedlá z mlieka a mliečnych vyrobkov. Autorka Anna Marienková z roku 1977.
P. S. Neodolala jsem a pod článek dala ještě jednu krásnou fotografii přírody na Slovensku.
Dobrou chuť přeje "Karfík.