Dobrý den, přátelé dobré gastronomie.
Jak už titulní fotografie prozrazuje - tentokrát zavítáme do země, kterou jste mnozí z vás někdy navštívili. Ano, pojedeme ochutnávat speciality z rumunské kuchyně.
Je to v podstatě kuchyně zdravá, neboť největší složkou jejích pokrmů jsou zelenina a ryby.
Ačkoliv jejich sladkosti jsou ovlivněné orientální kuchyní a velmi přeslazené.
A dnes u nás tolik oblíbené grilování má v Rumunsku dlouhodobou tradici. Nejen doma, ale i v restauracích.
A je pravdou, že se rumunská gastronomie dost podobá slavné francouzské.
Mititei - válečky z mletého masa
- 500 gr hovězího masa (nejlepší je z krku), 1 stroužek česneku, 1/4 lžičky mletého pepře, 3 lžíce horké vody, olej, sůl
Maso dvakrát umeleme, přidáme jemně utřený česnek, sůl, pepř a vodu. Dobře prohněteme a utvoříme válečky dlouhé asi 6 cm. Potřeme je olejem a upečeme pod horkým grilem. Podáváme s nakrájenou zeleninou. Rumuni si k nim dávají s oblibou ostrou zelenou papriku.
Pečené ryby po rumunsku
- 4 porce jakékoliv tužší bílé ryby, 120 gr fazolek, 2 lžíce uvařeného hrášku, 120 gr mrkve, 1 cibule, 1 lžíce rozinek, 2-3 rajčata, 2-3 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, 1,5 dcl sherry, 1,5 dcl vody, petrželka, pepř, sůl, olej
Očištěné porce ryb osolíme a vložíme do olejem vymaštěného kastrolku. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájené fazolky a na kostičky nakrájenou mrkev. Osmažíme, pak vmícháme na čtvrtky nakrájená rajčata, hrášek, rozinky, drobně nakrájený česnek a petrželku, kmín, pepř a sůl. Zalijeme vínem a vodou, rozmícháme a nalijeme na rybu. Pečeme nejdřív pod pokličkou, potom dopečeme 5-10 minut bez poličky.
Tento pokrm můžeme připravit z kapra, okouna, lína, cejna i rybího filé.
Musaka s baklažány
- 750 gr hovězího masa, 4 větší baklažány ,20 gr sádla, 4 cibule,1 vejce, 2 lžíce smetany, rajčata, rajčatový protlak, olej, pepř, sůl, strouhanka
Omyté, neoloupané baklažány nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Spaříme je vařící vodou a necháme dobře okapat. Každý plátek opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji. Maso jemně umeleme, vložíme na drobně nakrájenou a na sádle zpěněnou cibuli a osmažíme. Necháme prochladnout, přidáme vejce, smetanu, pepř, sůl a promícháme. Do sádlem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky vložíme vrstvu baklažánů a masové směsi, horní vrstva je z baklažánů. Připravené potraviny zalijeme rajčatovým protlakem rozmíchaným ve 2 lžících vody, poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka a zapečeme.
Brambory dušené s rajčaty
- 600 gr očištěných brambor, 300 gr rajčat, 2 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, olej, sůl, petrželka na posypání
Drobně nakrájené cibule osmažíme na oleji do růžova, přidáme na čtvrtky nakrájené brambory, na kousky nakrájená rajčata, zalijeme sklenkou vody, v níž jsme rozmíchali rajčatový protlak, sůl a pepř. Přidáme bobkový list a dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Hotový pokrm posypeme jemně nakrájenou petrželkou.
Papriky plněné vejci
- 7 zelených paprik, 50 gr másla, 40 gr oleje, 6 vajec, 2 cibule, pepř, sůl
Tři menší papriky nakrájíme na tenké nudličky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme připravené papriky, sůl, pepř a osmažíme je. Pak vmícháme vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Směsí naplníme 4 očištěné papriky, vložíme na rozehřátý olej a dusíme do měkka.
A na konec uvedu recept na jeden v Rumunsku velice oblíbený pokrm.
Mamaliga (kukuřičná kaše) se sýrem
- 200 - 250 gr kukuřičné krupice, 1 litr mléka, 50 gr másla, 100 gr strouhaného sýra, sůl
Mléko, 50 gr másla a sůl přivedeme téměř k varu. Za stálého míchání vsypeme krupici a vaříme, až kaše zhoustne a odděluje se od nádoby. Vmícháme strouhaný sýr, urovnáme na talíře a polijeme rozpuštěným máslem.
Podáváme se sterilovanými cibulkami, paprikami, okurkami, feferonkou, ostrými kousky slanečků, malými párky, pečenými kousky masa nebo slaniny a kečupem.
Vychladlou mamaligu můžeme také nakrájet na proužky a opéci na tuku. Nebo smíchat s rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem, přelít máslem a zapéci v troubě.
Je to neuvěřitelně dobré jídlo.
Recepty jsem čerpala z knihy Co chutná v Evropě od Libuše Vlachové z roku 1979.
P. S. Hlavní inspirací k sepsání dnešního dílu byly kuchařské znalosti a bohaté zkušenosti mého manžela. Protože pět let vařil v Bukurešti.