1. Nezapomínejte na pohyb
Neseďte doma a po návštěvách, ale vyrazte ven. Zajděte si po vydatném obědě na svižnou procházku, potkejte se s přáteli v přírodě, anebo na horách.
2. Všeho s mírou
Kvalitní sváteční svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo k Velikonocím tak nějak patří. Ale držte se známého hesla - jezte do polosyta a pijte do polopita. A tak si místo pěti knedlíků nechejte dát na talíř dva nebo tři. S množstvím jídla to nepřehánějte, ochutnat můžete od každého trochu.
3. Nezdravé nahraďte zdravým
Klasické chlebíčky z bílé veky se silnou vrstvou majonézového salátu, tučným salámem a sterilovanou zeleninou nahraďte zdravější variantou: například celozrnou bagetou s lehkým tvarohovým sýrem nebo domácí pomazánkou a čerstvou zeleninou. Přidejte ředkvičky a voňavou pažitku. „Na zobání si můžete připravit také zeleninu namáčenou v dipu. Nakrájejte si například mrkev, kedlubnu nebo ředkev na kousky a k nim servírujte dip ze zakysané smetany nebo jogurtu s bylinkami podle chuti,“ doporučuje výživová poradkyně Věra Burešová.
4. Pozor na alkohol
Velikonoce svádějí k nadměrné konzumaci alkoholu. Dopřejte si třeba skleničku nealkoholického piva nebo bílého vína. Snažte se vynechat tvrdý alkohol, který má více kalorií. A nezapomínejte pít vodu.
5. Zrádné cukry
Pokud chcete mlsat, připravte si zdravý domácí koláč s tvarohem a ovocem, bez zbytečně velkého množství cukru, nezdravých polev a tučných krémů. Pozor také na sycené sladké limonády a kolové nápoje. Pít můžete například čistou vodu dochucenou nakrájeným ovocem a bylinkami.
A co si naopak o Velikonocích dopřát?
Dejte si čerstvé ovoce, zeleninu, tmavé pečivo, dejte přednost domácí kuchyni. Například mazanec z kynutého těsta si doma upečete zdravější, když použijete špaldovou mouku.
Zelený čtvrtek
S příchodem jara je většinou sezónní zelenina dostupná. Berte Zelený čtvrtek doslova a pod touto záminkou si dopřejte pořádnou porci zeleniny - mlladou cibulku, pažitku, mrkev, listové saláty či špenát – výběr je velký.
Výhoda Velikonoc – vajíčka
Vaječný bílek je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, díky nim se tělu dostane přísun esenciálních aminokyselin, těch, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Při dietě je oceníte, neboť poměrně dobře zasytí. Žloutek zase dodá sílu. Obsahuje tuky, ale také široké spektrum vitamínů, jsou to například A, D, K, D. Vaječný žloutek je dále bohatý na minerální látky jako je železo, hořčík, draslík. Třebaže přes rok vajíčkám moc neholdujete, díky Velikonocím se jim nevyhýbejte.