Určitě všichni, kdo jste byli alespoň jednou na horách, znáte tuhle rostlinu. Hořec žlutý - Gentania lutea - lidové pojmenování - Encián. Roste hlavně na loukách a je 50 až 120 cm vysoký. Kvete od června do srpna.
Léčebné využití
Zlepšuje metabolismus, zánět žaludku i střev. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, funkci jater, žlučníku i slinivky. Posiluje imunitu organismu.
Sběr
Sbírá se kořen který se suší.
Ten je také využíván při výrobě hořkých likérů.
Hořcový prášek pro dobré trávení
1 lžíci rozdrceného kořene rozemeleme na jemný prášek. Užíváme 2x denně špetku prášku, který zalijeme vlažnou vodou.
Čaj při bolestech břicha
1/2 čajové lžičky kořene zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Scedíme a popíjime po doušcích. Pro chuť můžeme přidat skořici a osladit medem nebo dát plátek pomeranče.
Odvar
1 lžíci rozdrceného kořene dáme do 1/2 litru vody. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Potom scedíme. Protože je čaj hodně hořký, doporučuje se osladit jej medem.
Žaludeční likér
2 polévkové lžíce kořene, 1 lžíce tlučeného fenyklu (semen), 1 polévková lžíce tlučeného anýzu (semen), 1 litr alkoholu - vodky nebo domácí pálenky
Všechny přísady smícháme, dáme do láhve a zalejeme alkoholem. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně lahev protřepejte, aby se všechny léčivé látky uvolnily. Scedíme a při potížích užíváme 2-3x denně malého panáka.
Hořec žlutý je chráněný!
Proto se pro léčebné účinky pěstuje.
Informace jsem čerpala ze svých zápisků.