1. Jihozápadní Anglie: Gin
Alkoholem číslo jedna v anglickém Plymouthu je gin. Vyrábějí ho tady podle tradiční receptury, která pochází z roku 1793! Při prohlídce místní destilérky, na kterou si rozhodně udělejte čas, budete moci ochutnat hned tři druhy výtečných ginů.
2. Skandinávie: Aquavit
Pálenka z brambor či obilí, slavná po celém severu Evropy, má své příznivce i odpůrce. Zajeďte si na ni udělat názor sami. Každý výrobce ji dochucuje trošku jinak, ale hlavní složkou zůstává kmín. Mezi nejznámější značky patří Aalborg Aquavit (Dánsko), Linie Aquavit (Norsko) a STRANDS Aquavit (Švédsko).
3. Normandie: Cidre
Cidre (jablečné víno) v Normandii prostě milují. Téměř každá domácnost tady pěstuje jablka na své zahradě a buď je použije do koláčů, pálí calvados, nebo je využije na cider. "Mohu doporučit místní značku Fermier, která se ve Francii vyrábí už desítky let a je zárukou vytříbené chuti a kvality," říká cestovatelka Eva Staňková.
4. Itálie: Aperol Spritz
Věděli jste, že základem tohoto trendy drinku je italské Prosecco? Šumivé zlato se dnes vyrábí v devíti provinciích regionu Benátsko.
Základem Aperol Spritzu je vysoká vinná sklenička, hora ledu, Aperol, Prosecco, sodovka a plátky pomeranče. Pije se jako aperitiv.
5. Polsko: Pivo se sokem
A teď něco pro dámy. Pokud neholdujete klasickému pivu a raději si pochutnáte na něčem sladším, je pro vás Polsko správná volba. Objednejte si "piwo i sok" a vychutnejte si místní sladový nápoj s dávkou sladkého sirupu. Skvěle se hodí ke smažené rybě, kterou tady ochutnáte na každém kroku.