Luštěninám to v kari omáčkách prostě svědčí. A kopřiva dvoudomá je nejž(a)havějším kandidátem na zpestření jarního jídelníčku, je nutričně velmi cenná a zároveň je živým důkazem, že veganská a zdravá strava nemusí zruinovat rodinný rozpočet.
4 porce 40 min
Ingredience:
- 4 hrsti mladých kopřivových listů
- 2 cibule
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mletého strouhaného zázvoru
- 1 a ½ lžíce kari koření
- 1 konzerva (400 g) drcených rajčat
- 1 lžíce soli
- 1 konzerva (400 g) uvařené cizrny
- 1 lžička hnědého cukru
- 1 limetka
- čerstvý koriandr
- kokosové mléko podle chuti na zjemnění (nemusí být)
Postup:
- Natrháme kopřivy – hledáme je na čistém místě, tedy tam, kde se nevenčí psi ani nejezdí auta. Na trhání i na zpracování je vhodné použít rukavice. Natrhané kopřivy doma vložíme do vlažné vody, propláchneme a otrháme listy, které následně použijeme v receptu.
- Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do hrnce s rozehřátým olejem. Přidáme utřený česnek a zázvor a krátce orestujeme. Přisypeme kari a všechny kopřivové listy a restujeme, dokud listy nezavadnou. Zalijeme drcenými rajčaty a 150 ml vody, přidáme sůl a hnědý cukr a krátce podusíme.
- Přisypeme scezenou cizrnu, zastříkneme šťávou z limetky a ještě krátce podusíme. Nakonec můžeme pokrm zjemnit kokosovým mlékem a posypat koriandrem.
Tip Petra Klímy:
Servírujeme s rýží, arabským chlebem nebo bílým jogurtem. Pro pikantnost můžeme přidat chilli.
Luštěninovou kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.