Dnes přicházím s další bylinkou. Jmenuje se pískavice řecké semeno - Trigonella foenum-graecum. Její lidová pojmenování jsou např. Fenegrek, Kozorožcové semeno, Pižravice, Řecké seno, Semeno trávy boží, Vředová zelina,Modrý jetýlek.
Dorůstá do výšky cca 50 cm. Fotografii kvetoucí pískavice jsem přidala pod článek.
Sběr
Semena se sbírají od července do srpna.
Léčivé účinky
Semena mají účnky protizánětlivé, žlučopudné, posilující, afrodiziakální, zlepšují činnost mozku. Snižují hladinu cukru v krvi, léčí průjmová onemocnění, používají se při katarech dýchacích cest.
Čaj
1 čajovou lžičku semen přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme minimálně 10 minut odstát. Pijeme 1x až 2x denně. Čaj je velice hořký, proto se doporučuje osladit jej lžičkou medu. Je skvělý při léčbě kašle, pálení žáhy, překyseleného žaludku a nachlazení. Podporuje tvorbu mléka u kojících žen.
Obklad
100 gr rozdrcených semen přidáme do vody s octem a přivedeme k varu. Semena budou bobtnat. Vaříme je tak dlouho, dokud nevznikne kašovitá hustá hmota. Na plátěný hadřík naneseme opravdu silnou vrstvu a 3 x - 4 x denně přikládáme na postižené místo do té doby, dokud nevychladne.
Pomáhá s vyrážkami, otoky, záněty nehtového lůžka, akné, ztuhlými svaly a mokvajícími ránami.
Nedoporučuje se pro lidi, kteří mají problémy se srážlivostí krve, a těhotným ženám.
Využití v gastronomii
Rozemletá tvrdá semena lze najít i ve směsích koření curry nebo chutney. Také se s ní dochucuje špenát, čočka, cibulová či houbová omáčka. V Bulharsku si pískavici přidávají do sýrů, luštěnin či těst na pečivo.
Informace k článku jsem čerpala ze svých knih a poznámek.