Minule jsem psala o koláčích z meruněk a v diskuzi jsem se dočetla, že Zuzana má ráda ovocné knedlíky. Tak jsem sedla a dala se do psaní článku s recepty na ovocné knedlíky Našla jsem 5 receptů, které jsou moc dobré. O klasických z kynutého těsta, které zná každý, psát nebudu.
Z jablek
1,2 kg jablek, 400 gr hrubé mouky (poměr 3:1), mletý mák nebo perník na posypání, máslo.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme. Promícháme je s hrubou moukou a těsto necháme asi 60 minut odstát v chladu. Lžící z něj vytvarujeme koule, které uvaříme ve vroucí vodě na mírném plameni. Na talíři je posypeme mákem nebo perníkem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Z tvarohového těsta
200 gr tvarohu, 1 vejce, 240 gr polohrubé mouky, 2-3 lžíce oleje, sůl, ovoce dle sezóny a chuti.
Z tvarohu, vejce, mouky, soli a oleje na pomoučené ploše vypracujeme těsto, vytvarujeme z něj kolečka, zabalíme do nich ovoce a připravené knedlíky vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je ještě 3-5 minut vaříme. Knedlíky na talíři poléváme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a můžeme přidat i kysanou smetanu.
Z odpalovaného těsta
500 ml mléka, 100 gr másla, 350 gr hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 500 gr ovoce podle chuti a sezóny (spíše tvrdší - meruňky, broskve a švestky).
Mléko svaříme s máslem a špetkou soli a vmícháme všechnu mouku. Vypracujeme husté těsto, které se nesmí lepit. Necháme je zchladnout, vmícháme do něj všechna vejce a vypracujeme hutné těsto. Je-li příliš řídké, můžeme je zahustit moukou. Těsto má tu výhodu, že se s ním dobře pracuje, je poddajné a lze ho vytáhnout do velice tenkého plátu. Z těsta připravíme knedlíky, které podle velikosti vaříme 5-8 minut.
Z bramborového těsta
1kg moučných brambor, asi 750 gr ovoce podle chuti a sezóny, 200 gr polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 1/2 lžičky mleté skořice, 8 lžic másla, strouhanka, moučkový cukr na posypání
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a ještě horké je nastrouháme. Necháme je trochu zchladnout a poté je promícháme s moukou a vejci, přidáme po špetce soli a skořice, 3 lžíce rozehřátého másla a vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvarujeme kolečka, poklademe je připraveným ovocem a vytvarujeme knedlíky, které vaříme 10-15 minut, během vaření by měly vyplavat na povrch. Uvařené knedlíky krátce ochladíme studenou vodou, necháme je okapat a potom obalíme ve strouhance, kterou jsme před tím osmahli na zbylém másle. Na talíři je posypeme moučkovým cukrem.
Poslední recept je staršího data a sice z roku 1905. Sepsala ho a publikovala paní Anuše Kejřová ve své Úsporné kuchařce.
Třené ovocné knedlíky
Na míse třeme asi 1/4 hodiny 1 lžíci másla, 2 lžíce tvarohu, 2 žloutky a 1 lžičku soli. Pak přidáme koflík mléka a 1/2 kg mouky. Těsto dobře vypracujeme a necháme asi půl hodiny přikryté na vále odpočinouti. Pak těsto na prst silně rozválíme a rozkrájíme na kousky, do kterých ovoce zabalíme. Vaříme je v trochu zasolené vodě 7-10 minut. Na zkoušku jeden vyndáme a když se nám prst do něho neboří, jsou dosti. Uvařené na míse mastíme buď sádlem nebo máslem. Sypeme je buď mákem neb tvarohem a moučkovým cukrem.
Třené knedlíky se doporučují těm osobám, které nesnesou moučných jídel s kvasnicemi.
Přeji všem dobrou chuť.