Po chvíli pátraní však obvykle usoudím, že už tu vlastně všechno bylo, a že se to s jistou nepravidelnou pravidelností opakuje. A samozřejmě – vyvíjí. Proto mezi námi existuje skupina mimořádně inteligentních a výjimečných osobností, které svůj život zasvětili či stále zasvěcují vědeckému výzkumu.
Nikdy bych si netroufla hlouběji proniknout do jakéhokoliv jejich oboru, chraň bůh. Ale pocty vést pokud možno lidský a srozumitelný rozhovor s těmito lidmi se mi v mém rozhlasovém období přece jenom párkrát dostalo. Ať už byl kdysi mým vzácným hostem slavný vynálezce kontaktních čoček profesor Otto Wichterle, pak mnohem později astrofyzik Jiří Grygar, anebo paní prof. MUDr. Eva Syková, významná česká vědkyně v oblasti výzkumu mozku a kmenových buněk.
„Výzkum mozku je nekonečný jako výzkum vesmíru…“ řekla mi tehdy paní profesorka ve vysílání. Je to tak složitá a neprobádaná oblast, že jsem to téma musela uchopit tak trochu po svém.
Napadlo vás třeba někdy, že i mozek může mít docela obyčejný hlad? A že podle toho, čím nakrmíme buňky našeho mozku, uspokojíme žaludek? A že de facto teprve potom dostaneme pocit příjemného nasycení do celého těla?
Je jasné, že tak frekventovaný pojem jako je zdravá výživa se objevuje obvykle v kontextu s jinými orgány. A přitom si málokdo uvědomuje, že lidský mozek, aby mohl správně růst, fungovat a vyvíjet se, potřebuje stejně jako tělo neustálý přísun energie a živin..
Tak například taková nenasycená mastná kyselina dokosahexaenová neboli DHA spolu s její příbuznou ALA neboli kyselinou alfa-linolenovou v kombinaci s vitamíny skupiny B dokonale nasytí naše mozkové a nervové buňky natolik, aby tím hodily do pohody i náš duševní vývoj. Díky těmto lahůdkám, na kterých si pochutnávají naše mozkové buňky, si pak mezi sebou mohou bez problémů vyměňovat informace, a to se pozitivně projeví na naší fyzické i duševní kondici. Otázkou zůstává zdroj této potravy pro náš mozek. Jsou to jen semínka a rostlinné oleje či margaríny, které jsou tak hojně propagovány v rámci masívní reklamní kampaně? A co třeba takové delikatesy, jako jsou potravinové doplňky s lákavými přísadami aminokyselin?
Představte si hezky prostřený stůl a na něm voňavý nedělní oběd: polévka s lysinovými knedlíčky, po ní methyonin na cibulce, a jako dezert leucin s horkým karamelem… Taky se vám sbíhají sliny?
Netuším, co je parádním kulinářským kouskem paní profesorky Sykové, je pravda, že od našeho posledního setkání uběhlo pár let a ledacos se za tu dobu změnilo. Ale co když právě sepisuje originální vědeckou kuchařku?
Každopádně ji touto cestou zdraví a všem hezké vztahy v oblasti vědy i soukromí přeje
HŠ