Výskyt a pěstování
Pochází z Argentiny a Chile.
Ale dá se pěstovat i u nás. Ovšem na zimu je lepší přenést ji do vytápěných prostor. Není mrazuvzdorná. Při dobrém pěstování dorůstá i do výšky 2-3 metrů. Všechny okolo jdoucí překvapí, jak intenzivní citrónovou vůni tato rostlina vydává. A kvete drobnými kvítky.
Pro léčebné využití se sbírají listy. Můžeme je použít jak v čerstvém stavu, tak i sušené.
Léčivé účinky
Pomáhá při hubnutí a trávení, posiluje imunitu a svaly, má protizánětlivé účinky, snižuje horečky, uvolňuje úzkost, odvar z listů pomáhá při bolestech zubů.
Čaj č. 1
3 čerstvé lístky aloisie zalijte horkou (ne vroucí vodou) a nechte 5 minut vyluhovat. Cedit tento čaj není nutné. Z jedné porce lze připravit i 3 nálevy.
Čaj č. 2
1 čajovou lžičku sušené aloisie přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 až 10 minut louhovat. Doporučená dávka jsou 1 až 2 šálky denně.
Využití v gastronomii
Aloisii lze s úspěchem použít tam, kde se běžně přidává citrón. Například při dochucování nápojů, zeleninových a ovocných salátů, do omáček, polévek, ryb, masných pokrmů, ovocných želé.
Užívání se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a dětem do 2 let.
Z aloisie se připravuje esenciální olej, který nachází hlavní uplatnění v kosmetickém průmyslu. Je součástí například parfémů, toaletních vod, mýdel, rtěnek, olejů na vlasy, brilantin, šampónů a koupelových pěn.
Informace jsem čerpala ze svých knih a zápisků.