Šrucha zelná - plevel, ale i bohatý zdroj vitamínů
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Šrucha zelná - plevel, ale i bohatý zdroj vitamínů

13. 8. 2019

Nedávno byl v reportáži Eleny Valeriánové snímek této rostlinky. A ta mě v podstatě inspirovala k napsání dnešního článku. 

Vím, že je to vlastně invazivní plevel, ale má kupodivu i využití. 

Šrucha zelná i obecná - Portulacea oleracea 

Také se jí říká portulák nebo kuří noha. 

Sběr 

Sbírá se od časného jara až do podzimu. Používá se většinou čerstvá, ale lze ji i nasušit. 

Léčivé účinky 

Snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení, je vhodná k léčení zánětu žaludku a střev. Snižuje horečku, urychluje hojení kůže, posiluje imunitu, je dobrá jako prevence proti zácpě. 

Zevní použití 

Čerstvými listy, respektive šťávou z nich, se potírají rány a popáleniny i od slunce. Zklidňují pokožku a urychlují její hojení. 

Odvar

10 gramů suché natě zalijeme 250 ml studené vody, necháme 10 minut vařit a potom 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně nalačno. Je vhodný jako prevence proti infarktu, ateroskleróze a srdeční ischemii. 

Čerstvě vylisovaná šťáva 

Snižuje horečku a pomáhá odstraňovat kuří oka. Ale neskladujte jí dlouho! 

Má i zajímavé uplatnění v gastronomii. 

Je výborná v tvarohových a sýrových pomazánkách. Stejně jako nadrobno nasekaná na chlebu s máslem, sýrem nebo sádlem, tak, jak si mnozí dávají třeba pažitku či zelenou cibulku. Můžete ji připravit podobně jako špenát nebo dusit s vejci jako kapustu. 

Má mírně nakyslou a slanou chuť, proto při vaření dávejte méně soli a octa či citrónové šťávy.

Při vaření využijte šruchu dřív, než začne kvést.To proto, že má velmi hořkou chuť. 

Míchaný zeleninový salát se šruchou

3 rajská jablíčka, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy

Zálivka : 50 ml vody, šťáva z 1/2 citrónu, 1 čajová lžička medu, saturejka dle chuti

Všechny suroviny pokrájíme a smícháme. Zalijeme připravenou zálivkou a podáváme vychlazené buď s chlebem či pečivem. 

Květy se nakládají do slaného nálevu a nahrazují tak kapary. 

Ze šruchy domorodci v Austrálii pečou chléb. 

Dvě zajímavosti na závěr. 

1.) Věděli jste, že dříve se věřilo tomu, že  šrucha odpuzuje veškeré zlo? Lidé ji u sebe nosili v podobě amuletu.

2.) Ten, kdo chová slepice a přidává jim do krmení šruchu, má záruku toho, že vejce budou mít krásně oranžové žloutky. A obsahují údajně mnohokrát více Omega 3 mastných kyselin. 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků a knih. 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%