Jedním z nejoblíbenějších je recept na skvělou ovocnou buchtu tety Marie, o nějž se s vámi podělím.
Příprava koláče nezabere moc času, protože Marie při všem hospodářství rozhodně neměla čas postávat hodiny v kuchyni. Množství, které je uvedené v receptu, pro naši rodinu dělím dvěma, v pohodě vystačí na jeden větší plech s vyšším okrajem. Koláč je výtečný s meruňkami, rybízem, zkrátka se vším ovocem, jak postupně zraje na zahrádce. My sice zahradu máme, ale protože bydlíme v Bílých Karpatech, sortiment je omezený. Letos jsme se bez reptání vzdali i toho mála, co na jaře nepomrzlo. O sklizeň skromné úrody rybízu a ostružin se šikovně postarali naši ptačí přátelé, které poctivě celou zimu krmíme. Ale nevadí, ostružiny nám poskytli přátelé, rybíz a meruňky jsem koupila na trhu.
Co potřebujeme na dva velké plechy:
24 dkg Hery, másla či jiného oblíbeného tuku na pečení
20 dkg moučkového cukru
2 vejce
½ l mléka
70 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Na drobenku: máslo, cukr krupice, hladká a hrubá mouka – nejlépe se nám udělá pěkně postaru, ručně.
Změklý tuk, moučkový cukr a vajíčka ušleháme do pěny, postupně přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Všechno dobře promícháme. Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a hojně poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Troubu rozehřejeme na cca 170 st. C a pečeme asi dvacet minut. Lehce posypeme moučkovým cukrem a dáme vychladit.
Tajemství z vlastní kuchyně
Marie mi jistě promine, že jsem její recept letos doladila do hvězdných výšin – část mléka nahradil vaječný koňak. Zkuste také. Až ochutnáte, budete vědět, jak asi chutnala mana nebeská. Dobrou chuť!
Alena Kučerová pro portál i60