Myslím, že je mezi námi hodně čtenářů, kteří mají rádi ovocné speciality.
A jak jsem tak listovala svojí sbírkou kuchařských knih, narazila jsem i na ovoce neprávem opomíjené, a sice na mišpuli.
U nás se nejvíce pěstuje mišpule německá - Mespilus germanica.
Plody se sbírají až po prvních mrazících - na přelomu listopadu a prosince.
A víte, že také příznivě působí při kardiovaskulárních chorobách, nemocech oběhového systému a při zánětlivých onemocněních dýchacích cest? A pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
Jak je vidět, ovoce to je nejen dobré, ale má i léčivé účinky.
Ale zpět k receptům.
Sladké mišpule
3 mišpule, scezená šťáva ze 2 pomerančů, 5 lžic cukru, 40 ml rumu
Mišpule zbavíme slupky a vidličkou je rozmačkáme na kaši. Vmícháme do nich pomerančovou šťávu a cukr a nakonec směs dochutíme rumem. Podáváme v malých mističkách.
Mišpulový pohár
4 mišpule, 2 banán, 1/2 šálku mléka, 1/2 šálku cukru, 1/2 sklenky rumu
Mišpule oloupeme a společně s dalšími přísadami je rozmačkáme a pak rozmixujeme. Podáváme vychlazené v pohárcích.
Zmrzlina z mišpule
2 šálky dužiny z mišpule, 4 šálky vody, 2 šálky cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 sáček želatiny
Dužinu z mišpule rozmačkáme a smícháme jí s cukrem rozpuštěným ve vodě. Potom směs přecedíme a smícháme ji s citrónovou šťávou. Želatinu smícháme se dvěma lžícemi vody a ve vodní lázni ji rozpustíme. Želatinu rozmícháme s mišpulovou směsí a dáme zmrazit.
Mišpule s rozinkami
1 hrnek dužiny z mišpule, 2 hrnky mléka z prášku, 1 žloutek, 1 lžíce kukuřičné mouky, kousek skořice, 2 lžíce rozinek, 1/2 hrnku cukru
Žloutek, cukr, mouku, skořici a mléko promícháme a na středním ohni za pomalého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne směs houstnout, přidáme dužinu z mišpule a dále vše mícháme. Když vznikne hustý krém, odstavíme jej z ohně, rozdělíme do misek a vychladíme. Vychlazený krém v miskách ozdobíme rozinkami.
Marmeláda z mišpule
1 kg mišpulí, 500 gr cukru, citrónová šťáva
Mišpule umyjeme, oloupeme, každou rozkrojíme na čtyři části a zbavíme je semínek. Poté je dáme do velkého hrnce, zastříkneme citrónovou šťávou, přidáme polovinu cukru a dáme je vařit. Jakmile je přivedeme k varu, přidáme zbylý cukr a vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Můžeme ji konzumovat i čerstvou poté, co zchladne.
Informace jsem čerpala ze svých kuchařských knih.