Určitě jste už všichni dobře poznali, o které rostlině jsem se rozhodla dnes napsat. Ano, je to bedrník obecný - Pimpinella saxifraga.
Má celou řadu lidových pojenování, tak například třebík, kubát, ochvat, bedrmor, deberníček, bedreníček, lomikámen, bedrnice, bedřinec, sladká zelina, hlíza bedrní. V Bulharsku mu říkají divoký anýz.
Je možná divné, že píšu o léčivých rostlinách nyní na podzim, ale u bedrníku se využívá hlavně kořen a ten se sklízí i nyní na podzim.
Historické prameny uvádí, že sládkové kdysi přidávali oddenky bedrníku do piva. Jak vidíte, byl našimi předky velmi oblíbený. Posuďte sami, heslo mluví za vše: Bedrník - v moru lík.
Rozšíření
Bedrník je rostlina, která má ráda slunce a nevyžaduje výživnou půdu. Najdeme ji na na pastvinách, lukách a v křovinách. Roste krásně i na kamenitých půdách a často si ji zahrádkáři vysazují do skalek.
Sběr a zpracování
Kořen očistíme, rozkrájíme na malé kostky a sušíme při teplotě do 40°C. Usušený kořen se také může umlít na jemný prášek. Po usušení má jemně nasládlou a kořenitou chuť.
Léčivé účinky - vnitřní
Působí detoxikačně, podporuje sekreci sliznic. Příznivě ovlivňuje činnost ledvin i celého močového ústrojí. Pomáhá při nadýmání a střevních potížích. Podporuje vykašlávání a při dalších potížích dýchacích cest.
Čaj
Maloučko na jemno mletého sušeného kořene (zhruba na špičku nože) zalijeme 250 ml vroucí vody. Pijeme 2x denně.
Nálev pro vnitřní i zevní využití
Malé kousky sušeného kořene zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Nálev je dobré kloktadlo při problémech s hlasivkami.
Pomáhá při otocích z nachlazení, při hojení ran a desinfikuje kůži.
Tinktura
30 gramů roztlučeného kořene dáme do 1 litru lihu nebo do alespoň 90% lihoviny a necháme 1 týden vyluhovat. Poté scedíme a užíváme 20 až 25 kapek 4x denně. Při žaludečních obtížích užíváme každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
Užívat jej nesmí těhotné ženy, pacienti s poruchou srážlivosti krve a po zánětu ledvin.
Informace k článku jsem čerpala ze svých knih a zápisků.