Mám ráda kedlubny
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Mám ráda kedlubny

9. 11. 2019

Dobrý den přeji těm, kteří je mají také rádi. 

Teď na podzim jich jsou plné obchody nejen bílých, ale i modrých. Škoda, že jsem už delší dobu neviděla v prodeji odrůdu Goliáš. Byla skvělá, měla máslovou chuť a nebývala dřevnatá.

A jak jsem tak listovala ve starých knihách, našla jsem tam několik rukou psaných receptů, které mi udělaly radost. 

Jsou víc než jednoduché a mohu potvrdit, že jsou moc dobré. A nejsou ani finančně náročné. 

Kedlubny plněné masem 

Suroviny: 8 kedluben, 6 dkg másla, 1 vejce, 25 dkg zbylého pečeného nebo dušeného masa, 1 středně velká cibule, 10 dkg čerstvých hříbků nebo žampiónů, 3 dkg mouky, 3/4 litru vývaru, sůl, kmín, pepř, zelená petrželka, 1-2 polévkové lžíce strouhanky. 

Postup: Kedlubny oloupeme, vršky seřízneme a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou část nakrájíme na drobné kousky a podusíme. Nezapomeneme podlévat vodou! Z poloviny másla (3 dkg) a mouky uděláme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem, dobře rozšleháme a povaříme na hustou omáčku. Omáčku osolíme, okořeníme, přidáme dušené kedlubny a na kostičky nakrájené maso. Přidáme i na druhé polovině (3 dkg) másla dušené houby s trochou kmínu. Nakonec vmícháme vejce, podle potřeby trochu strouhané housky a sekanou zelenou petrželku. Nádivkou naplníme vydlabané kedlubny. Je-li nádivky víc, vložíme ji do zapékací misky a do ní posadíme naplněné kedlubny. Kedlubny na povrchu posypeme strouhankou, pokropíme rozpuštěným máslem a v troubě zapečeme. Podáváme buď s bramborem nebo chlebem či pečivem. 

Pro 6 osob. 

Salát ze syrové kedlubny se sýrovou marinádou

Suroviny:70 dkg kedluben a trošku pažitky

Na marinádu: 18 dkg plísňového sýra (Niva nebo rokfór), 4 lžíce oleje, 2 polévkové lžíce vody, 4 polévkové lžíce octa, 8 dkg jemně nakrájené cibule, 4 dkg plnotučné hořčice, sůl, špetka mletého pepře, 1-2 lžičky cukru

Postup:  Nejdřív připravíme marinádu. Sýr nastrouháme, dáme do misky, přidáme ostatní přísady. Vše dobře promícháme nebo vyšleháme a nakonec marinádu podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Syrové kedlubny oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, dáme do mísy, přidáme sýrovou marinádu a lehce promícháme. Hotový salát posypeme jemně nakrájenou pažitkou.

Salát je skvělý jako

1.  příloha k vařenému hovězímu masu

2.  s natvrdo uvařeným vejcem k  čerstvému chlebu nebo pečivu s máslem jako lehká večeře 

Pro 6 osob. 

Dobrou chuť všem. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?