Zelené fazolky na různé způsoby
Ilustrační fotografie: pixabay.com

Zelené fazolky na různé způsoby

30. 12. 2019

Většina lidí připravuje zelené fazolky pouze nakyselo se smetanou. A to je škoda. Existuje tolik dalších způsobů, jak si je připravit. Kdo má čas a chuť, ať se nechá inspirovat. A myslím si, že trocha jídel ze zeleniny se po Vánocích určitě hodí. 

Fazolové lusky po švýcarsku

1/2 kg fazolových lusků, 4 stroužky česneku, 6 dkg  anglické slaniny, 6 dkg másla

Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme na kastrolu osmahnout, pak přidáme máslo a do horkého tuku vložíme očištěné a překrájené lusky. Přidáme česnek utřený se solí a lusky dusíme mírně podlité vodou až změknou. Podáváme s vařenými brambory.

Salát z fazolových lusků s křenem 

60 dkg fazolových lusků, 6 vajec, olej, ocet, sůl, pepř, křen, zelená petržel 

Fazolovým luskům odřežeme špičky, stáhneme vlákna a lusky šikmo překrájíme na menší kousky. Uvaříme je v osolené vodě. Uvařené lusky přecedíme a necháme vychladnout. Ochutíme octem, olejem a pepřem. Přendáme na mísu a posypeme jemně nastrouhaným křenem. Salát obložíme natvrdo vařenými vejci pokrájenými na kolečka a posypeme sekanou zelenou petrželí. 

Zapékané fazolky 

60 dkg fazolek, 60 gr másla, 10 gr strouhanky, 2 dcl mléka nebo kysané smetany, 1 vejce, sůl 

Fazolky zbavíme zbytků stopek, špiček a vláken a uvaříme ve slané vodě. Zapékací misku vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme do ní uvařené a ocezené fazolky, zalijeme mlékem nebo smetanou s rozšlehaným vejcem, polijeme rozpuštěným máslem a zapečeme. Pokrájené fazolky můžeme před zapečením posypat osmaženou strouhankou. 

Italská fazolková polévka

40 dkg fazolek, 20dkg červeného zelí, 2 cibule, 1 pórek, 2 stonky celerové natě, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce oleje, 1 l hovězího vývaru, sůl, pepř, česnek, tymián, majoránka 

Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme sůl, olej, koření, rajčatový protlak, vývar a uvaříme do měkka. Pozor, polévka je hustší, než jsme zvyklí. 

Doufám, že jste si někdo vybral, a přeji dobrou chuť. 

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%