Znáte salsify?
Ilustrační fotografie - Semena.cz

Znáte salsify?

31. 12. 2019

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Možná, že mnozí z vás znají tuto zeleninu pod jinými názvy. Ano, je to černý kořen neboli španělský hadí mor.

Zelenina, o které dnes píši, má vysoký obsah sacharidů a inulinu, proto je velice vhodná pro diabetiky. Protože obsahuje vitamíny A, B1, C a E, je dobrá pro pacienty trpící revmatismem. Je i dietní - ve 100 gr je pouze 14 kalorií. 

O léčivých účincích napíšu někdy příště. Dnes zde uvedu několik receptů. 

Zelenina má chuť podobnou pastináku. Je škoda, že v běžných obchodech ji málokdy seženete. Ale dá se koupit na farmářských trzích. A ani jeho pěstování na zahradě není nijak náročné. 

Polévka z černého kořene 

50 dkg černého kořene, 5 dkg másla, 1 žloutek, 1 l masového vývaru, 1/4 l kysané smetany, sůl, pepř, ocet, petrželka

Očištěný černý kořen uvaříme do měkka v mírně přikyseleném a osoleném vývaru. Polovinu kořene prolisujeme a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Přidáme zpět do vývaru a přivedeme k varu. Polévku potom sejmeme z plotýnky, přidáme máslo, pepř, žloutek rozšlehaný ve smetaně a jemně nasekanou petrželku. 

Černý kořen zapečený se sýrem 

50 dkg černého kořene, 4 dkg másla, 8 dkg strouhaného sýra, sůl, ocet

Černý kořen oškrábeme a ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Nakrájíme jej na proužky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Okapaný urovnáme na plochou zapékací misku vymazanou máslem a vysypanou menší dávkou sýra. Posypeme jej zbylým sýrem, poklademe vločkami másla a zapečeme v prudké troubě nebo pod grilem. Jako přílohu podáváme vařené brambory. 

Černý kořen se žampiónovou omáčkou 

80 dkg černého kořene, 6 dkg másla, 20 dkg žampiónů, 5 dkg hladké mouky, 3 dcl smetany, citrónová šťáva, ocet, sůl 

Omytý černý kořen oškrábeme a ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl. Uvaříme jej v osolené vodě do měkka a pak nakrájíme na asi 2 cm dlouhé kousky. Očištěné žampióny nakrájíme na tenké plátky a dusíme do měkka ve 2 dkg másla. Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji postupně smetanou a trochou vývaru z kořene a dobře povaříme. Přidáme žampióny, kořen, sůl a několik kapek citrónové šťávy a chvíli povaříme. Podáváme s těstovinami nebo bramborem. 

Salát z černého kořene 

1 kg černého kořene, sůl, zelená petrželka, pažitka, 10 dkg majonézy, cukr, citrónová šťáva 

Černý kořen uvaříme v okyselené vodě, nakrájíme na kousky, polijeme majonézou, kterou jsme zředili citrónem. Navrch nasypeme jemně posekanou petrželkou nebo pažitkou. Tento salát můžeme připravit také ze syrového černého kořene, který však v tomto případě jemně nastrouháme na křenovém struhadle. Místo pažitky či petrželky použijeme na zdobení hlávkový salát nebo nakládanou červenou řepu. 

Přeji všem dobrou chuť. 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%