A co si tak uvařit něco dobrého z králíka?
Ilustrační foto: ingimage.com

A co si tak uvařit něco dobrého z králíka?

2. 1. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Posledních pár článků jsem věnovala jídlům ze zeleniny, a tak jsem se rozhodla, napsat něco i  pro milovníky masa. 

Listovala jsem ve svých zápiscích a našla pár receptů z králičího masa. Takže kdo má chuť, ať si něco vybere.

Marinovaný smažený králík

1 mladý králík, trocha polohrubé mouky, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení

Marináda:1 středně velká cibule, 2-3 stroužky česneku, větší špetka máty peprné, 1/2 lžičky pepře, špetka tlučeného hřebíčku, 1/2 lžičky skořice,1 lžíce octa, sůl

Příprava marinády - všechny přísady smícháme na pastu.

Očištěného králíka rozdělíme na porce, potřeme pastou a necháme několik hodin, případně do příštího dne uležet. Pak maso poprášíme moukou, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme zvolna ve vyšší vrstvě oleje. Hotové porce klademe na papírové ubrousky k odkapání. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s bramborovým salátem a zdobíme dílky citrónu.

Králík z Provence

1 zadní králičí díl, 5-10 dkg slaniny, 1 větší cibule, sůl, lžíce másla, 1 stroužek česneku, petrželka, 4 větší rajčata, 4 menší hříbky nebo žampióny, 1/16 l bílého vína

Odblaněného králíka protkneme slaninou a osolíme. Na zbytku drobně pokrájené slaniny zpěníme pokrájenou cibuli a maso na ní po obou stranách opečeme. Přidáme na plátky pokrájené houby, stroužek usekaného česneku, víno, oloupaná na plátky nakrájená rajčata a dusíme, až je maso měkké. Podáváme s vařenými bramborami posypanými petrželkou, nočky, slaným žemlovým nákypem nebo salátem.

Králík dušený s citrónem 

1 králičí odblaněný zadní díl, 1 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 1 menší petržel, 1 menší celer, 1 citrón, 1 lžička hladké mouky

Na másle osmahneme pokrájenou zeleninu a cibuli. Porce odblaněného králíka opečeme na tomto základě po obou stranách, podlijeme a dusíme. Při podlévání maso pokapeme citrónovou šťávou z poloviny citrónu. Jakmile maso změkne, dáme je do trouby zčervenat. Šťávu zaprášíme moukou a povaříme. Po odstavení z ohně ještě zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme s brambory a dušenou zeleninou nebo zeleninovými saláty.

Přeji všem dobrou chuť. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%