Myslím si, že všichni máme rádi dobrý chleba. Já osobně mu vždy dám přednost před bílým pečivem.
Ráda vzpomínám na chleba, který jsme si vozili domů z Krkonoš. Pan pekař byl opravdu mistr ve svém oboru. A ta vůně, co se linula z té maličké pekárny.....
Nedávno jsem se dočetla, že naši předci připravovali daleko víc druhů "božího daru". Neodolala jsem, a tak vám je dnes představím.
Ale na úvod mého dnešního článku cituji jednu zajímavost - určitě všichni znáte město Boží Dar. Podle legendy z konce třicetileté války zde našli hladovějící vojáci bochník chleba-boží dar. Keramický symbol bochníku chleba byl umístěn ve vstupní hale místního hotelu Zelený dům.
Nejvíce opravdu zvláštních druhů se připravovalo v době panování krále Jiřího.
Spočítala jsem jich d v a n á c t.
Jáhlový, koláčový, mazancový, oplatkový, perníkový , preclíkový , prosný , vlašský , žaludný , žemlový , žitný a šuscový.
Ovšem, i když jsem pátrala, tak jsem se nedozvěděla, z čeho naši předci pekli onen šuscový chléb. Netušíte to někdo ?
A také se pekl režný chléb, což byl vlastně staročeský žitný chléb.
Chleba chudej se v 19. století připravoval z polovic žitné mouky a polovice sena.
Ano, chleba má i pojmenování, které budou znát zejména Brn'áci - bimz, bimza, bimzá, brzda. Dříve jsem o nich skutečně neslyšela.
Našla jsem i 3 recepty z lidové kuchyně..
Chlebové buchetky se syrem
Ze zbylého chlebového těsta se upečou malé bochánky buď v peci nebo na tálech na kamnech. Ty se pak nakrájí na úzké proužky neboli šnytky . Oschlé šnytky se přelijí horkým mlékem a posypou osoleným tvarohem (syrem).
P. S. Syr tenkrát psali bez čárky, není to pravopisná chyba.
Chlebový svítek
V lidové kuchyni se připravoval tak, že se tvrdý chléb namočil do mléka. Potom se z něj umíchala kašovitá hmota. Do které se přidaly vejce se solí, lžíce cukru, skořice, trocha rumu a hrozinky. Těsto se smažilo na pánvi. Podávalo se posypané skořicovým cukrem.
Poslední recept je opravdu starý. Věděli jste, že spisovatel, skladatel a buditel F. L. Hek (Věk) bádal i v oblasti kulinářské?
Právě při svém pobytu v Dobrušce vymyslel recept na
Chlebový dort
Je k němu potřebný : Usušený a nastrouhaný chléb, nesolené máslo, trocha mléka, utlučený a prosetý cukr. Na ohni uvaříme vše na kaši. Na to dáme 1/4 dílu nastrouhané čokolády, sekanou a omytou citrónovou kůru,něco hořčice, 5 hřebíčků, 10 žloutků.
Z bílků uděláme tuhý sníh a vše smícháme dohromady. Vymažeme formu neslaným máslem a necháme asi hodinu péci. Na povrchu můžeme udělat z máslového těsta mřížku. Můžeme vylepšit i mandlemi.
P. S. U tohoto receptu jsem opět ponechala původní pravopis. Ale ta hořčice mně zmátla. Myslím si, že autor takto označil hořčičnné semínko jako takové.
Takže, jak vidno, recepty z chleba, pro někoho možná trochu zvláštní, se připravovaly už dávno.
Přeji všem dobrou chuť.