Lidé si teď snad budou více vážit práce kuchařů, říká Jiří Švestka z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou
Jiří Švestka, šéfkuchař Hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou

Lidé si teď snad budou více vážit práce kuchařů, říká Jiří Švestka z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou

12. 6. 2020

Je už celkem běžné, že si místo své dovolené vybíráme mimo jiné i kvůli kulinářským zážitkům.  Pokud jste vyznavači tradiční i moderní kuchyně, navštivte hotel Horizont v Peci pod Sněžkou. Jiří Švestka, tamní šéfkuchař, vám předloží speciality z grilu ale třeba i cuketové špagety.

Hotel Horizont je kromě kvalitních služeb proslulý především díky své kuchyni. Nabízíte speciality regionální krkonošské kuchyně. Je o ně stále zájem a co by hosté měli v první řadě ochutnat?
Regionální krkonošské speciality na našem jídelním lístku samozřejmě nabízíme a jedná se o dlouhodobě nejžádanější položky. Nesmí chybět tradiční krkonošské kyselo - polévka z chlebového kvásku, nebo náš oblíbený Krakonošův oheň s bramboráčky. Používáme i mnohé regionální produkty, jako zajímavý příklad zmíním místní kozí sýr na tataráčku z červené řepy. Pracujeme třeba i s čerstvými houbami, již léta je pro nás sbírá místní certifikovaný houbař.

Která jídla z moderní kuchyně Vás oslovují a která jste zařadil pro hosty na jídelníček?
Na moderní kuchyni mám rád jednoduché kombinace zeleniny a ne příliš tučných mas. Proto jsme na jídelní lístek zařadili například grilované medailonky z vepřové panenky podávané na cuketových špagetách s řapíkatým celerem, doplněné chilli a opékanými batáty.

Zařazujete na jídelníček i pochoutky pro malé strávníky typu hranolky, hamurgery a pizzu?
Pro naše nejmenší hosty máme k dispozici speciální dětský jídelní lístek, kde se snažíme o zdravější kombinace toho, co mají děti rády. Nejoblíbenější je však u dětí svíčková na smetaně a smažené kuřecí řízečky se šťouchanými bramborami. Pizza se objevuje jen jednou za čas na našem večerním bufetu. V letní sezoně však míváme různé sladké knedlíčky a nesmím zapomenout na dukátové buchtičky.

A jakou kuchyni upřednostňujete Vy sám a co máte nejraději na talíři?
Vzhledem k tomu, že moje kořeny jsou na Jižní Moravě a můj otec, vynikající kuchař, čerpal inspiraci v klasických receptech mé babičky, mám velmi rád třeba pomalu pečený bůček doplněný kedlubnovým zelím a bramborovo-žemlovým knedlíkem. Takže osobně to s těmi méně tučnými masy zase nepřeháním.

Bude podle Vašeho názoru nutné upravovat nabídku v hotelových restauracích s ohledem na to, že klientela bude převážně tuzemská? Mají vůbec Češi nějaké speciální požadavky na stravu?
Hotel Horizont měl vždy velký podíl tuzemské klientely a cílil na ni již v minulosti, takže náš jídelní lístek je - dle mého názoru  - vyvážený a na své si zde přijdou jak milovníci klasické české kuchyně, tak příznivci moderních trendů. Nezapomínáme ani na celiaky, část jídel je bezlepkových a uspokojíme i vegetariány.

Připravili jste pro letní sezonu nějaké novinky?
Jídelní lístek obměňujeme dvakrát do roka a to vždy před letní a před zimní sezónou. K tomu připravujeme ještě každý měsíc speciální víkendové nabídky. Na letošní léto zařadíme například kuřecí supreme se zeleninovou pohankou, rajčatové rizoto nebo marinované kachní prsíčko podávané s bramborovo-cuketovým pyré a doplněné rybízovou omáčkou. Horkou letní novinkou bude nový gril a speciální nabídka postavená na grilovaných specialitách na naší terase.

Kolik kuchařů řídíte?  A co Vás na Vaší práci nejvíce baví?
Pod mým vedením pracuje patnáctičlenný tým. A co mě na práci nejvíce baví? Nejspíše možnost kreativity u plotny, řízení a komunikace s lidmi. A samozřejmě práce s hostem a následně jeho uznání, když se nám podaří uspokojit jeho chutě a představy.

Myslíte si, že coronavirová pandemie naučí lidi více šetřit potravinami a více si jich vážit?
Troufnu si říct, že určitě ano. Spousta lidí byla nucena si sama vařit doma a uvědomila si, jaké jsou ceny surovin a kolik úsilí musí vynaložit, než něco dobrého vytvoří. Věřím a doufám, že většina z nich nyní dokáže lépe ohodnotit dobrou práci kuchařů.

gastronomie
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%