Zdejší cukrářka Markéta Bačová každý den časně ráno zadělá na buchty a připraví několik druhů ovocných koláčů, tak abyste je měli čerstvé k snídani. Potom se vrhne na minidezerty na večerní bufet. O zdejší špičkové kuchyni jsme již psali, ale práce Markéty Bačové dosahuje úrovně mistrovského díla.
Kdy a co začínáte každé ráno péct pro hotelové hosty?
Péct začínám kolem páté hodiny ranní, tak aby na hotelové snídaně byly připraveny čerstvé ovocné koláče a buchty. Pak se pustím do dezertů na bufetové večeře a zákusky pro hotelovou kavárnu. Pokud je v hotelu firemní akce, přibude ke všemu ještě příprava sladkého, případně i slaného občerstvení na coffeebreaky. Občas pečeme něco dobrého i pro náš personál na personální oběd či večeři. Radost jim udělám třeba buchtičkami s vanilkovým krémem. A nesmím zapomenout také na pečení různých dortů pro veřejnost, to je však spíš nárazová záležitost.
Kolik druhů minidezertů pečete? A kolik kusů jich dáváte denně na bufet?
V sortimentu máme cca 100 druhů dezertů, ale stále se snažím nacházet nové a svěží recepty. Na večerní bufet připravujeme kolem 5 – 6 druhů, celkem v průměru 600 porcí.
Co je v sortimentu minidezertů letošním největším hitem?
Různé ovocné minidezerty, spíše lehčí, s tvarohem. Na večerních bufetech je ale velký zájem i klasický banán v čokoládě.
Co nabízíte v kavárně hotelu, která je přístupná i veřejnosti?
Nabídka je opravdu široká a každý den se snažíme ji prostřídat. Pokud možno využíváme lokální a sezónní suroviny, jako například teď borůvky z okolních lesů v lineckém koláči s borůvkami. Velký ohlas však sklízí i klasické dezerty jako karamelový větrník, šlehačkové věnečky, jahodový dort. Oblíbené jsou také různé tvarohové pěny nebo mrkvový dort.
Mění se chutě vašich hostů?
Chutě jsou různé a vždy záleží, z jakého kraje k nám hosté přijedou. Jinak ale cítím příklon v poslední době spíše k lehčím a jednodušším dezertům. Obecně se dá říct, že lidé, když už si dávají sladké, a že je o ně stále velký zájem, nechtějí nic těžkého.
Jak jste přišla k profesi cukrářky a kde hledáte inspiraci pro svou práci?
Od dětství ráda něco tvořím. První, co jsem upekla, byl čokoládovo-ořechový dort, protože standardní koláč mi přišel příliš jednoduchýJ. V naší rodině je mnoho profesionálních kuchařů a cukrářů a náš vztah k jídlu je celkově kladný. Neustále jsme pomáhali s pečením nebo vařením na různých oslavách a svatbách. Inspirací je pro mě „láska“. Bez lásky to zkrátka nejde. Tvořím a peču podle toho, aby to hlavně chutnalo mě, jinak bych nemohla žádný svůj výrobek poslat do světa.
Jaký je nejvíce neobvyklý dezert, se kterým jste se v životě setkala?
Se všemi požadavky, jak by měl dezert vypadat, jsem si vždy dokázala poradit a zaskočit mě nemůže asi nic. I když nikdy neříkej nikdy. Před několika lety jsem připravovala velký dort pro jednu firemní akci, který měl symbolizovat fúzi firmy s větším partnerem. Nakonec vznikl dort, který vážil skoro 40 kilo, ale myslím si, že výsledek se povedl dokonale.
Který ze svých výrobků máte nejraději?
Hovězí steak s dušenou zeleninou. Ne, teď vážně. Ze sladkých dezertů mám hodně ráda limetkový dort a protože peču i slané pečivo, musím zmínit plundrovou kapsu se špenátem a nivou.