Dobrý den přeji. Jak jsem už psala v minulém díle, zaujaly mě i další recepty, které obsahují víno. Tentokrát to budou recepty ze studené kuchyně. A myslím, že by si mohli mnozí i pochutnat.
Ovocný salát s ořechy
200 gr jablek, 1 pomeranč, 2 banány, 200 gr hroznového vína ( může být i kompotované), 20 gr cukru, 1 dcl sladké smetany, 2 lžíce sekaných ořechových jader
Oloupaná jablka a banány nakrájíme na plátky, přidáme dílky nebo kostičky oloupaného pomeranče, hroznové víno, zakapeme citrónovou šťávou, osladíme a necháme v chladničce rozležet. Pak zalijeme sladkou smetanou a posypeme ořechy.
Hodonínský salát
2 jablka, 1/4 celeru, 250 gr hroznů nebo okapaný kompot, několik dílků ananasu, 3 grapefruity, 2 hlavové saláty, 150 gr majonézy, pepř a sůl
Jablka a celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, pak nakrájíme oloupané grapefruity. Na talířky dáme několik omytých listů salátu, ovoce a zeleninu smícháme s majonézou a rozdělíme na listy salátu.
Lahůdkový sýrový salát
1 hermelín, 100 gr tvrdého sýra, 150 gr měkkého salámu, 0,5 dcl bílého vína, 2 vejce natvrdo, 2 sladkokyselé okurky, 1 cibule, 1 majolka, pepř, sůl, petrželka, citrón
Do majonézy zředěné vínem zamícháme na tenké proužky nakrájený hermelín, tvrdý sýr, na kostičky nakrájený salám, vařené vejce, okurky a cibuli. Vše dobře promícháme. Ochutíme pepřem, solí a případně i citrónovou šťávou. Podáváme s chlebem. Nebo namažeme v silnější vrstvě na housku tence potřenou máslem a ozdobíme petrželkou.
Přeji všem dobrou chuť.
Recepty jsem vyhledala v knize Vinařská kuchařka od Jindřicha Haufta z nakladatelství Horizont Praha z r. 1993.